Orvosok a magas vérnyomásról

Egyetem

A felnőtt lakosság negyven százalékának magas a vérnyomása, mely sokszor cukorbetegséggel, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéssel is együtt jár.

– Népbetegség a magas vérnyomás, hiszen tíz emberből négynél mérünk az egészséges vérnyomásérték felső határánál – 140/90 Hgmm – magasabb értéket. A hipertóniával kezelt páciensek hét százalékánál diabétesz is társul az alapbetegséghez, emellett gyakran más kardiovaszkuláris megbetegedés is jelentkezhet – mondja Páll Dénes egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Regionális Hipertónia Centrumának vezetője.

A szakember szerint időről időre jelennek meg újdonságok a szív- érrendszeri betegségek megelőzésére és terápiás lehetőségeire. Ilyen például a fixdózisú „hármas kombináció”, amikor egy tablettában három vérnyomáscsökkentő hatóanyag található, vagyis a betegeknek lényegesen kevesebb gyógyszert kell szedniük.

A Debreceni Egyetem Regionális Hipertónia Centruma, a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ, a Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék a Magyar Hipertónia Társasággal, valamint a Magyar Kardiológusok Társaságnak Hipertónia Munkabizottságával közösen rendezi meg a XIII. Regionális Hipertónia Napot. A tudományos továbbképző konferencián január 30-án, szombaton a Debreceni Egyetem Aulájában Hipertónia, Diabétesz és Kardiovaszkuláris prevenció alcímmel várják a régió mintegy ezer családorvosát, belgyógyászát, gyógyszerészét.

A résztvevők az elméleti ismerteken túl gyakorlati tudással is gazdagodhatnak országos hírű előadók tolmácsolásában a minél hatékonyabb gyógyító munka érdekében. Az előadók többek között kitérnek a magas vérnyomás terhességre gyakorolt hatására, elemzik a hipertónia és a sport kapcsolatát, áttekintik a cukorbetegség gyógyszeres kezelésének aktualitásait, valamint a korszerű lipidcsökkentés és a szívelégtelenség terápiájának lehetőségeit is.

A XIII. Regionális Hipertónia Nap programja ide kattintva érhető el.