Katonák az egyetemen: büszkébben tűrni másnál

Egyetem

A modern és posztmodern hadviselés címmel rendezett szakmai konferenciát a MH 5. Bocskai István Lövészdandárja április 20-án a Debreceni Egyetemen.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár április 20-án tartja Csapatünnepét, ehhez kapcsolódva a Magyar Hadtudományi Társaság Debreceni Tagozata konferenciára hívta a hadviselés iránt érdeklődő közönséget a Debreceni Egyetemre.

A konferencián felidézték az I. világháborús eseményeket. Takács Attila dandártábornok, a Bocskai-dandár parancsnoka megnyitójában kiemelte: ahhoz, hogy a mai fiatalok megtalálják helyüket a világban, ismerniük kell történelmük értékeit, az előző generációk eredményeit, a modern kor első nagy háborúját, az I. világháborút éppen ezért kell alaposan tanulmányozni.

A konferencián levetítették a Debrecen Televízió Büszkébben tűrni másnál című dokumentumfilmjét, ami a Kárpát-medence világháborús emlékhelyeit mutatja be. Széles Tamás rendező a filmmel kapcsolatban elmondta: ezer I. világháborús emlékmű található a Kárpát-medencében, a dokumentumfilmhez Szombathelytől Székelyudvarhelyig forgattak a helyszíneken.

A filmben a nézők számára eddig ismeretlen, hazai szoboravatásokról készült archív felvételeket is láthatnak.