Húsz éves az analitikus képzés Debrecenben

Egyetem

Az orvosi diagnosztikai analitikus szakot 1997 szeptemberében alapították orvosi laboratóriumi diagnosztika néven. A kezdeteket, és az azóta eltelt 20 évet idézték fel a pénteki jubileumi ünnepi ülés résztvevői.
– A kezdetekkor sokan megkérdőjelezték a képzés indításának szükségességét, de ma már nem tudjuk elképzelni e nélkül az oktatást – mondta a december 8-ai ünnepség megnyitóján az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Mátyus László emlékeztetett arra, hogy a modern diagnosztika nem létezik specializált, magasan kvalifikált, jól képzett munkaerő nélkül. A dékán hangsúlyozta, hogy a képzésnek van jövője, sőt újabb lendületet kaphat, mert a non-doktorok képzése kormányzati törekvés is.

– A képzés indítását 1995 óta terveztük, az első évfolyam pedig 20 éve, 1997-ben indult el. A legfontosabb alapelvek között szerepelt, hogy a hallgatók az első két évben erős természettudományos, a második két évben pedig erős szakképzést kapjanak, utóbbit pedig a gyakorlati diagnosztikában dolgozó szakemberek végezzék. Emellett létfontosságúnak tartottuk a magas színvonalú angol általános-, és szaknyelvi oktatást – ismertette Muszbek László, aki a képzés indításakor az egyetem rektora volt.

A képzés az Általános Orvostudományi Karon folyik. A szak az elmúlt 20 év alatt folyamatosan fejlődött, jelenleg 250 hallgató tanul a négy évfolyamon. Az orvosi diagnosztikai analitikus alapszakon négy specializáció van, melyek között van laboratórumi-, és képalkotó diagnosztikai szakmai irány. Az alapszakra épül a klinikai laboratóriumi kutató és a radiográfia mesterszak.

Muszbek László, az Általános Orvostudományi Kar professor emeritusa a jövőről szólva elmondta, nagy fejlődési lehetőséget jelenthet az angol nyelvű képzés elindítás a szakon.

A jubileumi ünnepi ülésen emlékplakettel ismerték el a szak alapításában résztvevők és az elmúlt 20 évben azt vezetők munkáját.

unideb.hu