Együttműködési megállapodást kötött az Iparkamara és az Egyetem

Egyetem

A gazdaság – kutatás, az innováció, a nemzetköziesedés, a képzések és a vállalkozóvá válás területeire kiterjedő stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi- és Iparkamarával. Az aláírást követően a kamara elnöksége kihelyezett ülést tartott az egyetem új Menedzsment Campusán.

Az aláírási ünnepségen résztvevőket Kalmárné Dr. Hollósi Erika, a kamara titkára köszöntötte. Elmondta, hogy a stratégiai együttműködés feladatokat ró ki mind a kamara, mind az egyetem számára. Az elmúlt években sok sikeres közös elképzelés valósult meg, és a célok szerint az újabb közös programok is a hallgatók, a vállalkozók, végső soron a megyei gazdaság érdekeit fogják szolgálni.

Pintér-Péntek Imre, a kamara elnöke felidézte, hogy fél évszázaddal ezelőtt a KTMF létrejöttét is ipari igények gerjesztették, és jelenleg is az egyetem sok tanszéke kötődik valamilyen módon a gazdasághoz. A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ is azért jött létre, hogy a kis-és középvállalkozások hatékonyságát, versenyképességét növelni lehessen. Kitért arra, hogy a győri campus ötvenedik évfordulójához, és a mosonmagyaróvári kar bicentenáriumához kötődően összefogással egész alakos Széchenyi István szobrot állít fel az egyetem a Menedzsment Campus előtti téren. A kamara is támogatja, hogy ez az elképzelés megvalósulhasson.

Dr. Dóka Ottó rektorhelyettes elmondta, hogy hosszú évekre visszanyúló kiváló együttműködést erősítenek meg a stratégiai megállapodással az egyetem és a kamara között. A szerződés fő területei közé tartozik például a gazdasági elemzések köre, hiszen az egyetem rendelkezik azzal a szellemi potenciállal, ami a kutatások módszertanát, a gazdasági elemzések hátterét jelentheti. A képzésekkel, továbbképzésekkel, felnőttképzéssel kapcsolatban szintén széles lehetőség nyílik az együttműködésre, ahogy erre jelenleg is nagyon sok jó példa van.  A nemzetköziesedést illetően a kamara és az egyetem közösen vehet részt nemzetközi projektekben. Az innováció területén pedig az a tudás, ismeretanyag, ami mindkét oldalon felhalmozódott, még inkább hasznosíthatóvá válhat a gyakorlat számára. Egytől egyig olyan lehetőségről van szó a kamara és az egyetem számára, amellyel mindenki nyerhet.

A térség felsőoktatásának hosszútávú továbbfejlesztését, valamint a vállalkozások és az egyetem közötti kapcsolat erősítését célzó stratégiai együttműködési megállapodást ünnepélyes keretek között Dr. Filep Bálint kancellár, Dr. Dóka Ottó rektorhelyettes és Pintér-Péntek Imre kamarai elnök írta alá.

A ceremóniát követően a kamara elnöksége az egyetem új Menedzsment Campusában tartott kihelyezett ülést. A vendégeket Dr. Dőry Tibor egyetemi docens, a Menedzsment Campus kompetencia központ vezetője tájékoztatta az új egyetemi innovációs szolgáltatásokról. Elmondta, hogy az új épület egyrészt a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karnak ad otthont, másrészt egy olyan együttműködés platformot, szolgáltató központot teremt, ahol a vállalkozói szféra találkozhat az egyetemi oktatókkal, hallgatókkal. Jelenleg is működnek már hallgatói innovációs projektek helyi KKV-kkal közösen. Pilot jelleggel innovációs tanácsadási projektek is elkezdődtek globális mestertréner részvételével. A jövőben erősíteni szeretnék a Business School jelleget is.  Emellett támogatják a hallgatók, öregdiákok start up vállalkozásait olyan környezetet teremtve, ahol mentorok segítségével fejlődési pályára tudnak állni az üzleti életben.

 

https://uni.sze.hu