Az Európai Parlament támogatja a határozottabb fellépést az online terrorista tartalmak ellen

Európa

Megszavazta az online terrorpropaganda hatékonyabb eltávolítását célzó javaslatokat az Európai Parlament (EP) szerdán, ezek értelmében az érintett cégeknek a hatósági utasítást követően legfeljebb egy órán belül törölniük kellene ezen tartalmakat az internetről.

A strasbourgi plenáris ülésen 308:204 arányban fogadták el a tervezetet, amelynek alapján az előírásokat “rendszerszinten és sorozatosan” megsértő platformoknak súlyos, akár az éves teljes árbevételük 4 százalékát elérő pénzbüntetéssel kellene szembenézniük.

Sokan bírálták az Európai Bizottság eredeti javaslatát, amiért automatikus felismerési technológiák alkalmazását írta volna elő, ezért ezt kihúzták a szövegből, és törvénytelen tevékenységre utaló jeleket sem kell aktívan keresniük a platformoknak.

Ettől függetlenül egyesek szerint még bevezethetik az ilyen szoftverek használatát az érintett vállalatok az esetleges bírságok elkerülése érdekében.

A képviselők a kisebb platformok kisegítése céljából úgy határoztak, hogy amennyiben első ízben érkezik eltávolítási végzés egy vállalathoz, akkor az illetékes hatóságnak tájékoztatási céllal legalább 12 órával a tartalom törlésére felszólító végzés kiadása előtt kapcsolatba kell lépniük a vállalattal.

A tervezet a terrorista bűncselekmények elkövetésére való felhívást tartalmazó szövegekre, képekre, hangfelvételekre vagy videókra – vonatkozik, illetve olyan tartalmakra, amelyek robbanóanyagok, lőfegyverek vagy egyéb fegyverek terrorcélú előállítását és felhasználását magyarázzák.

Kiemelték: az érzékeny politikai kérdésekben kifejtett, polemikusnak vagy vitathatónak tekinthető álláspontok nem tekinthetők terrorista tartalomnak.

“Az online propaganda konkrét terrorcselekményekkel köthető össze, a nemzeti hatóságoknak ezért képesnek kell lenniük a határozott fellépésre” – közölte Daniel Dalton, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció jelentéstevője.

Amennyiben az EU másik társjogalkotó szerve, a tagállamok kormányait tömörítő tanács is elfogadja az álláspontját, akkor a májusi választás után megindulhatnak az intézményközi tárgyalások a végleges jogszabályról.