Az EU és Közép-Ázsia: új lehetőségek a partnerség elmélyítésére

Európa

Az Európai Bizottság és Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ma közös közleményt fogadott el. Közleményükben körvonalazzák a Közép-Ázsiával fennálló partneri viszony megújítására vonatkozó elképzeléseiket, és aktualizálják a régióval ápolt kapcsolatokra vonatkozóan 2007-ben kidolgozott uniós stratégiát.

A közlemény új jövőképet vázol fel az öt közép-ázsiai országgal – Kazahsztánnal, a Kirgiz Köztársasággal, Tádzsikisztánnal, Türkmenisztánnal és Üzbegisztánnal – kialakított partneri viszony megerősítésére vonatkozóan. Időszerűségét az adja, hogy az Európa és Ázsia közötti összeköttetések gyorsan fejlődnek, a régió egyes országaiban elindult egy nyitási folyamat és reformok zajlanak, a regionális együttműködés pedig újult erővel folyik.

A közös közlemény azt javasolja, hogy a jövőben az uniós szerepvállalás elsősorban két területre irányuljon:

  1. Partnerség az ellenálló képességért – a közép-ázsiai államok belső és külső sokkhatások leküzdésére, valamint reformok megvalósítására való képességének javítása révén.
  2. Partnerség a jólét megteremtéséért – a gazdasági modernizáció támogatása, a fenntartható összeköttetések kiépítésének előmozdítása, valamint a fiatalok jövőjébe való beruházás révén.

Emellett az EU elkötelezett az iránt, hogy forrásokat ruházzon be a közép-ázsiai regionális együttműködés elmélyítésébe, a Kazahsztánnal már aláírt megerősített partnerségi és együttműködési megállapodáshoz hasonló megállapodások megkötésére törekszik Üzbegisztánnal és a Kirgiz Köztársasággal, és a lehető legnagyobb mértékben mozgósítani kívánja tágabb értelemben vett fejlesztési támogatási eszközeit a régió javára.

Az EU partneri kapcsolatokat fog kialakítani a közép-ázsiai országokkal fenntartható összeköttetések kiépítése céljából. A tervek szerint az együttműködés a közlekedés, az energiaügy és a digitális kapcsolatok, valamint az emberek közötti kapcsolatok területén valósul majd meg.

Az EU az afganisztáni béke előmozdítása érdekében is fokozni kívánja az együttműködést a közép-ázsiai partnerekkel. Ezért továbbra is prioritást jelent majd, hogy Afganisztánt adott esetben bevonják az EU és Közép-Ázsia közötti párbeszéd keretében folyó releváns megbeszélésekbe és egyes regionális programokba, illetve hogy több olyan regionális és háromoldalú együttműködési projekt kapjon támogatást, amelyben afgán és közép-ázsiai partnerek vesznek részt.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete