Morgan Stanley: a magyar gazdaság alapmutatói javultak a legjobban a régióban

Gazdaság

Londoni pénzügyi elemzők szerint bár a piacokat meglepte, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő visszaemelte Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, a lépés azonban már időszerű volt. A Morgan Stanley hétfőn ismertetett helyzetértékelése szerint a magyar gazdaság alapmutatói javultak a legnagyobb mértékben a régión belül 2008 óta.

Az S&P a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság osztályzatát a minap az addigi “BB plusz/B” szintről “BBB mínusz/A-3”-ra javította, elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolta a felminősítést.
A “BBB mínusz” devizaadós-besorolás a befektetési ajánlású minősítési sáv alapszintje.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a feltörekvő európai térség kilátásairól összeállított, hétfőn ismertetett helyzetértékelésükben a Standard & Poor’s döntésére visszatérve közölték: véleményük szerint a felminősítést – bár az S&P lépése a piacon a meglepetés erejével hatott – valójában már régen végre kellett volna hajtani.
A ház londoni elemzői hangsúlyozták: már hosszú ideje érvelnek amellett, hogy teljes mértékben indokolt lenne Magyarország visszaemelése a befektetési ajánlású hitelminősítési sávba, tekintettel a magyar gazdaságban végbement szerkezeti javulásokra, amelyeket a legjobban a külső és a közadósság-ráta csökkenése, valamint a folyómérleg-egyenleg strukturális jellegű többlete jelez.
A Morgan Stanley elemzői felidézték, hogy a ház számos mérőszámból képzett térségi sérülékenységi mérőszáma (Vulnerability Scoring Indicator, VSI) alapján a magyar gazdaság alapmutatói javultak a legnagyobb mértékben a régión belül 2008 – a globális pénzügyi elhatalmasodásának éve – óta.
A cég szerint mindezek alapján várható, hogy a Moody’s Investors Service a magyar adósbesorolás novemberben esedékes felülvizsgálatán szintén átsorolja e kategóriába a magyar szuverén osztályzatot.
A Moody’s november 4-én vizsgálja a magyar államadós-besorolást. Ez a hitelminősítő jelenleg “Ba1” szinten – egy fokozattal a befektetési ajánlású sáv alatt – tartja nyilván Magyarországot, de az osztályzatra tavaly november óta felminősítést valószínűsítő pozitív kilátás van érvényben.
Magyarország azonban az intézményi befektetők szempontjából már most is újból befektetésre ajánlott szuverén adósnak számít. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok zöme általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem, és a Fitch Ratings – a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőként – már a Standard & Poor’s előtt, májusban átsorolta a befektetési ajánlású sávba a magyar államadósságot.