Átadták a 471-es főút felújított szakaszát

Gazdaság

Elkészült a 471-es főút felújított nyírségi szakasza, az összesen 4,3 milliárd forint értékű – útrekonstrukciós munkákat és a kerékpárút-építést is tartalmazó – beruházást pénteken adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogáton.

Az ünnepségen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, a korábbi rossz állapota miatt rendkívül balesetveszélyes 471-es főutat sokan elkerülték, a Debrecenbe történő eljutáshoz az autósok inkább a hosszabb, de biztonságosabb 4-es főúton vezető útvonalat választották.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára beszédében emlékeztetett, az országos közúthálózat felújítására ebben az évben 69 milliárd forintot fordított a kormány, az erre a célra szánt összeg jövőre 73 milliárdra, 2020-ra pedig 98 milliárd forintra emelkedik.

A Debrecentől Mátészalkáig tartó, 73 kilométer hosszú 471-es főutat Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye határától Nyírbátorig 23 kilométeren szélesítették ki és újították fel. A szakaszon rendezték az útburkolatot és az útpadkákat, Nyírbogát belterületén egy, Nyírbátorban pedig két körforgalmi csomópontot építettek ki.

A beruházáshoz kapcsolódva, de külön programban több mint 27 kilométer kerékpárút épült meg a hajdúsági Nyíradonytól a szabolcsi Nyírmeggyesig. A 2014-től 2016-ig tartó beruházások együttes értéke mintegy 4,3 milliárd forint, amelyet európai uniós és hazai forrásból finanszíroztak.