Elképesztő áremelkedés várható a vendéglátásban

Gazdaság

Két év múlva betiltják az Európai Unióban azokat az egyszer használatos műanyag termékeket, amelyek alternatívái már léteznek a piacon, ám a helyettesítő termékek akár 2-4-szer is drágábbak, és ez erősen befolyásolhatja az árakat, például a vendéglátásban.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta azokat az intézkedéseket, amelyeket az európai tengerpartokon leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékből, a hátrahagyott halászfelszerelésekből és az oxidatív úton, azaz levegőn lebomló műanyagokból származó tengeri hulladék kezelésére javasolt az Európai Bizottság.

A múlt keddi döntés következménye, hogy két év múlva tilos lesz forgalomba hozni olyan egyszer használatos műanyag termékeket, amelyeket ki lehet váltani más, könnyen beszerezhető és megfizethető termékekkel.

Sok más termék mellett ide tartoznak a műanyag

evőeszközök,

tányérok,

szívószálak,

italkeverők,

poharak,

az expandált polisztirolból készült étel- és italtároló edények

az összes oxidatív úton (értsd: levegőn) lebomló műanyagból készült termék.

A gazdasági hírportálnak nyilatkozó szakember elmondta, az emberek egy része környezettudatosságból átáll az alternatív módszerekre, de a legtöbb esetben gazdasági oka van annak, hogy a műanyagot választják. Ráadásul

a műanyaghulladék zöme nem a magánháztartásokban, hanem a vendéglátóiparban keletkezik, a műanyag olcsóbb, ezért azt veszik meg.

Egy 2000 forintos hamburger esetében persze belefér az árba a drágább papírtányér, de például egy menzán a csomagolás nem lehet túl drága – fogalmazott Győrvári Gábor, az eldobható műanyag- és papírtermékeket, illetve csomagolóanyagokat forgalmazó Indepack Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Mint mondta, a vállalat nemrég megkérdezett 4000 vendéglátóipari céget, hogy a vendégeik mennyire környezettudatosak és hajlandóak-e többet áldozni a kevésbé szennyező termékekre.

A cégeknek mindössze 12 százaléka nyilatkozta azt, hogy vendégeik megfizetnék a környezetbarát elviteles doboz magasabb árát.

A vendéglátóhelyek 41 százaléka nem tart semmilyen lebomló, újrahasznosítható csomagolóeszközt.

Azok aránya pedig, akik kizárólag ilyet használnak, alig 12 százalék.

A műanyagnak csak az egyik helyettesítője a papír. A legtöbb esetben növényi keményítőből úgynevezett PLA vagy CPLA anyagból készülnek a környezetbarát eszközök. Nem minden terméknek van még helyettesítője, de amire már van lebomló termék, annak 2-4-szeres az ára a műanyaghoz képest.

(napi.hu)