Energetikai korszerűsítés a Benedek Elek általános iskolában

Gazdaság Helyi hírek

A Benedek Elek Általános Iskola esetében korszerűsödött az épület szigetelése, kicserélték a nyílászárókat, modernizálták az intézmény fűtési és villamos ellátási rendszerét.Az Önkormányzatok és intézményeik épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva a konvergencia régiókban című pályázati felhívás keretében Debrecenben, a Benedek Elek Általános Iskola energetikai korszerűsítése című, KEOP- 4.10.0/F/14-2014-0075 kódszámú projekt energetikai fejlesztése valósult meg.

A Debreceni Intézményműködtető Központ pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program KEOP-4.10.0/F kódszámú, Önkormányzatok és intézményeik épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva a konvergencia régiókban tárgyú felhívásra, mely pályázat keretében támogatást nyert.

A projekt összköltsége 149.033.685 Ft, 100%-os támogatással. A pályázat alapvető célja – összhangban a hazai és EU stratégiával – ösztönözni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését, kiemelt hangsúlyt fektetve az energiahatékonyságra és az energiatakarékosságra. Mindeközben hozzájárulva az önkormányzatok és intézményeik által fenntartott, üzemeltetett épületek energia-takarékos – hatékonyság és megújuló energiafelhasználás – fokozására irányuló beruházások megvalósításához, vissza nem térítendő támogatás formájában.

A Benedek Elek Általános Iskola esetében korszerűsödött az épület szigetelése, kicserélték a nyílászárókat, modernizálták az intézmény fűtési és villamos ellátási rendszerét. A projekt célja az épületek hőveszteségének csökkentése, a szigetelés korszerűsítése, az épület élettartamának növelése, a fűtéshez felhasznált földgáz mennyiségének csökkentése az épület szabályozható fűtésével, és napelemek telepítésével költséghatékonyabb üzemeltetés, a tanulók és a dolgozók komfortérzetének növelése mellett, mely elősegíti a hatékonyabb munkavégzést.

A kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentése mellett a projekt megvalósításával a tanulók és a dolgozók környezettudatos magatartásának elősegítése is megvalósult, felhívva a figyelmet az energiatakarékosságra.

A munkálatok során – melyek 2015. június 8. és 2015. augusztus 31. között zajlottak – az alábbi fejlesztésekre és épületgépészeti szabályozórendszer – korszerűsítésére került sor.

  • épületek valamennyi homlokzatának hőszigetelése,
  • lapostető hőszigetelése,
  • az épület külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréje,
  • szekunder fűtési hálózat korszerűsítése, szabályozásának megoldása, hőleadók cseréje,
  • napelemek alkalmazása hálózati villamosenergia-termelés céljából.

Az intézmény elektromos fogyasztása a fejlesztés előtt 45.972 kWh volt, a fejlesztés után várhatóan 30.000-33.300 kWh-val (65-72 százalék) csökken. A fűtésre használt hőenergia 3939 GJ volt a fejlesztést megelőző évben, mely várhatóan 1800-2200 GJ-lal (45-55 százalék) csökken.

A fejlesztés következtében az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyisége 128 tonnával csökken évente. A beruházás hatására várható pénzügyi megtakarítás éves szinten összesen várhatóan 8 millió forint, melynek nagyobb részét a hőenergia-költségmegtakarítás teszi ki. Továbbá a Debreceni Intézményműködtető Központ pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program KEOP-4.10.0/N kódszámú, Fotovoltaikus rendszerek kialakítása tárgyú felhívásra, mely pályázat keretében támogatást nyert. A Fotovoltaikus rendszerek kialakítása című pályázati felhívás keretében Debrecenben a Deák Ferenc Kollégium napelemes fejlesztése című, KEOP-4.10.0/N/14-2014-0130 kódszámú projekt energetikai fejlesztése valósult meg. A projekt összköltsége 48.776.890 Ft, melyből a Debreceni Intézményműködtető Központ 34.960.250 Ft támogatást nyert a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból. A nem elszámolható 13.816.640 Ft önerőt a Debreceni Intézményműködtető Központ biztosította.

A pályázat alapvető célja – összhangban a hazai és EU stratégiával – ösztönözni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését, és vissza nem térítendő támogatás formájában támogatni a következő technológiának az épületek energia-felhasználásához kapcsolódó kiépítését:

  • hálózatra csatlakozó napelemes rendszerek.

A Deák Ferenc Kollégium esetében a projekt célja az épületek villamosenergia-igényének csökkentése, valamint napelemek alkalmazásával a hálózati villamosenergia-termelés megvalósítására.

A projekt közvetlen célja napelemek telepítése, az épületek költséghatékonyabb üzemeltetése, a használók megelégedettségének, komfortérzetének, környezettudatosságának növekedése érdekében, az energiatakarékosság megvalósításával és a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésével, a fenntartható fejlődés elősegítésével.

A munkálatok során – melyek 2015. május 11. és 2015. augusztus 31. között zajlottak – az alábbi fejlesztésre került sor: • 172 db napelem elhelyezése az intézmény tetőszerkezetén (a megtermelt villamos energia kizárólag az épület eredeti felhasználását szolgálja).