Agórás siker a hétvégi csillagászati versenyen

Egyetem Helyi hírek

Agórás siker a hétvégi csillagászati versenyen: mindkét agórás fiatal bejutott a csillagászati diákolimpiai keretbe. A hétvégén Debrecenben rendezett Országos Középiskolai Csillagászati Verseny döntőjén Csire Roland 4., Tófalusi Ádám pedig 8. helyezést ért el. A debreceni diákok ősz óta foglalkoznak intenzíven csillagászattal, a versenyre az Agóra szakkörén készültek fel, az élményközpont csillagásza, Zajácz György vezetésével. A fiatalok egyébként mindketten a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának tanulói.

A tavaly ősz óta tartó verseny előzetesen három selejtezőfordulóból állt, ezek eredményei alapján juthattak az országos döntőbe a csillagászat, űrfizika és űrkutatás iránt kiemelten érdeklődő, tehetséges diákok. A debreceni megmérettetésen legjobb teljesítményt nyújtó fiatalok alkotják a tízfős magyar olimpiai keretet, akik most megkezdik a felkészülést a 2018-as Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára. A nemzetközi versenyt ősszel rendezik meg Kínában.

A fotón balról jobbra: Zajácz György, az Agóra csillagásza, Csire Roland és Tófalusi Ádám versenyzők, valamint Kovács Gergő, az Agóra csillagásza.