Ifjú kézművesek munkáiból nyílt kiállítás Debrecenben

Kultúra

Ifjú kézművesek munkáiból nyíl kiállítás Debrecenben, az alkotások a XI. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra készültek.

Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója azt mondta, hogy csodálatos munkák érkeztek a felhívásra, ezekből a Belvárosi Galériában látható kiállítás.
Emlékeztetett arra, hogy 1995-ben indult útjára az első pályázat azért, hogy lehetőséget teremtsenek a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, a megmérettetésre, a hagyományok átörökítésére.

A kiállított darabok előzsűrizésen vettek részt négy helyszínen – Székesfehérváron, Balatonalmádiban, Nádudvaron, Debrecenben – ahol már díjazták őket.

V. Szatmári Ibolya etnográfus a pályázat és kiállítás összegzéseként elmondta: a 11-15, és 16-25 éves fiatalok indulhattak hat kategóriában: faragás, fazekas, fonható szálas anyagok, szövés, nemezhímzés és viselet, valamint bőrműves mesterségekben. Sárospataktól Fóton, Veszprémen át Pécsig összesen 380 pályamű érkezett a pályázatra.

Különösen szép munkák érkeztek Sárándról, ahol mindkét korosztály remekelt szűrrátétes alkotásokban. A nádudvariak idén is több díjat nyertek bőrből készült tarsolyokkal, táskákkal, tegezekkel, csakúgy, mint a faragott tükrökkel, székekkel és a kerámiatányérokkal, bögrékkel. Emellett a vászon- és gyapjúszőtteseik is győztesek lettek.

A szakember, miközben méltatta a fiatal alkotók remekműveit, szólt arról is, hogy idén csökkent a pályázók száma. 2011-ben még 91 egyéni és 67 közösségi pályázó volt, idén már csak 65 egyéni és 25 közösségi pályázó jelentkezett a megmérettetésre.

V. Szatmári Ibolya a döntéshozók figyelmébe ajánlotta, hogy a kézművességet – a néptánchoz hasonlóan – vezessék be önálló tantárgyként az alapfokú művészetoktatási intézményekben.

A megnyitó zárásaként Jantyik Zsolt elismerő okleveleket és pénzjutalmat adott át a mestereknek és tanítványaiknak. A kiállításhoz kapcsolódóan délután rendezik meg a vándorlegény konferenciát.
A kiállítás december 2-ig látogatható.