Két kiállítás nyílt a debreceni Déri Múzeumban 1956 apropóján

Kultúra

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából két kiállítás is nyílt csütörtökön a debreceni Déri Múzeumban: az ’56 – Egy végtelen mondat című tárlaton az akkori eseményekhez kapcsolódó tárgyi emlékeket, a Formába öntött forradalom – 1956 emlékezete című kiállításon pedig képzőművészeti alkotásokat láthat a közönség.

A kiállítások megnyitóján a honvédelmi miniszter a “hihetetlen hazaszeretetet” nevezte a magyarok titkos fegyverének. Minden szabadságharc, amelyet mindig erős hatalmakkal szemben kellett megvívni, elbukott, de elődeink mindig helytálltak hittel, bátorsággal ezekben a küzdelmekben, mert volt egy tikos fegyverük: a “hihetetlen hazaszeretet” – fogalmazott Simicskó István.

A szabadságnak ugyanakkor ára van – tette hozzá a tárcavezető utalva arra, hogy a megtorlás sok embert, sok népet eltántorított a kiállás bátorságától, a magyaroknak azonban “erőt adott”.

“A magyar fiatalság mindig bátor volt, és ma is az”, kész megnevezni a bajokat és tenni ellene, ha azt látja, hogy a magyar szabadság bajban van – fogalmazott Simicskó István, aki a mai helyzetre utalva megjegyezte: “felvállaltuk az európai integrációt, de nem azt, hogy a szabadságunkat feladjuk”.

“A szabadság árát megfizettük, de a szabadságot meg is kell védeni. Jogunk van megmondani, kivel élünk együtt” – mondta a honvédelmi miniszter.

Papp László, Debrecen polgármestere felidézte, hogy a szabadság zászlaját a cívisvárosban emelték először magasba: ott vonultak először az utcára az egyetemisták és a helyi munkások, 1956. október 23-án este hat óra körül ott dördültek el az első lövések, és Debrecenben voltak a forradalom első halálos áldozatai is.

Emlékezetett arra is, hogy a megtorlás kezdetekor egy T34-es szovjet tank belelőtt a nagyposta épületébe. Ezekben a napokban egy hasonló, felújított T34-es tankot állítottak a posta elé, emlékeztetőül a tragikus napokra.

Mielőtt Angi János, a Déri Múzeum igazgatója megnyitotta a kiállításokat, Mohos János “egykori pesti srác” idézte fel húsz évesen átélt forradalmi emlékeit.

Az ’56 – Egy végtelen mondat című tárlaton Máday Norbert magángyűjtő, illetve a Hadtörténeti Intézet és Múzeum anyagából a forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó tárgyi emlékeket láthat a közönség.

Kiállítottak egyebek mellett könyveket, folyóiratokat, napilapokat, falragaszokat, plakátokat, fényképeket, emléktárgyakat, kitüntetéseket, jelvényeket, érméket, katonai és civil viseleteket, fejfedőket, karszalagokat, emigrációs anyagokat, de láthatóak a melbourne-i olimpiához kapcsolódó emléktárgyak is.

A Formába öntött forradalom – 1956 emlékezete című kiállításon a forradalom és szabadságharcnak emléket állító képzőművészeti alkotásokat mutatnak be, köztük Györfi Lajos Corvin közi Pesti Srác című szobrát, amely a 13 éves, Pongrácz Gergely mellett harcoló felkelőt, “Jancsikát” ábrázolja puskával a kezében.

A kiállítás emléket állít Balogh Istvánnak, a debreceni Déri Múzeum egykori igazgatójának is, akit a forradalom leverését követő politikai megtorlás során, koholt vádak alapján, fegyelmivel elbocsátottak az állásából.

A két ’56-os kiállítás január 15-ig tekinthető meg a debreceni Déri Múzeumban.