Nyár esti komolyzene Debrecenben

Kultúra

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának nyitóhangversenyével megkezdődött a Zenés esték a Nagyerdőn koncertsorozat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.

Karl Amadeus Hartmann: Concertino művének magyarországi bemutatójával vette kezdetét pénteken a hangverseny-sorozat. Az eredetileg hét szóló hangszerre íródott darabnak az egy trombitára és egy zongorára készült átiratát Wim Van Hasselt, a freiburgi zeneakadémia trombita professzora és Váradi Judit zongoraművész szólaltatta meg. A nagy sikerre való tekintettel a duó ráadásként Liszt Románcának trombita átiratával lepte meg a lelkes hallgatóságot.

Jean-Baptiste Arban: Velencei Karneváljában a belga művészt Horváth Bence váltotta, majd egy különleges ősbemutatót élvezhetett a Liszt terem közönsége. Tallér Zsófia: Anyuska régi képe című művében Tallér Judit és Kosztolányi Dezső versei elevenedtek meg Bátori Éva – ének, Anducska Katalin – zongora, Tolnai Nóra – mélyhegedű és Kántor Balázs – gordonka tolmácsolásában.

Az est záró tételeként Tomaso Albinoni: Kettősverseny op. 7. No. 11. hangzott fel, melyben Wim Van Hasselt, Horváth Bence és Váradi Judit mellett az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának vonósegyüttese (Kusnyer Róbert, Królak Oliwia – hegedű, Lucza Pálma – mélyhegedű, Pelle Fanni Noémi – gordonka) is közreműködött.

A nyitóhangverseny egyben Szigeti Tamás fotográfus DA CAPO – Zenészek egykor és most II. tétel című kiállításának a megnyitója is volt. A tavalyi nyári akadémia – amely otthont adott az első kiállításnak – olyan inspirációt jelentett a művésznek, hogy rögtön folytatta az ismert zenészek egykori és mai arcát bemutató sorozatot, a tárlat alkotásai az elmúlt egy év során készültek. A kiállítás az akadémia alatt látogatható a Liszt terem előterében.

A Zenés esték a Nagyerdőn hangverseny-sorozat szombaton 20 órától a Fuvola Gálával folytatódik (Bodoky Gergely – fuvola, Mogyorósi Éva – zongora), vasárnap 20 órától pedig a Kamarazenei Gálának ad otthont a Liszt terem.

Bővebb információ itt olvasható.