Dinnyés Ferenc festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Szegeden

Kultúra

Dinnyés Ferenc festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeum helytörténeti kiállítóhelyén, a Fekete Házban kedden a magyar kultúra napja alkalmából – tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.

Hegedűs Anita elmondta, hogy a Szeged festőpoétája című, május elejéig látható tárlaton mintegy negyven alkotást, a festmények mellett grafikákat láthat a közönség.

A Móra Ferenc Múzeum a helybélinek számító – csaknem négy évtizeden át Szegeden dolgozó – festőművész alkotásainak jelentős, szinte az egész életmű fontosabb témáit magába foglaló kollekciójával rendelkezik. A gyűjteményben csupán az utolsó korszak alkotásai nem szerepeltek. Ezt a hiányt orvosolták tavaly, amikor a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kilenc Dinnyés Ferenc-festményt vásárolt meg a közgyűjtemény, köztük több késői képet is, melyeket a kiállításon is bemutatnak.

Dinnyés Ferenc (1886-1958) festőművész a 20. századi szegedi festészet jelentős képviselője volt. 1907 és 1910 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, mesterei Ferenczy Károly és Hegedűs László voltak. Az 1910-es évek végétől telepedett meg a városban. A fauves-ok által inspirált, eredendően nagybányai irányultságú festészete sajátos színfoltot jelentett az egész régió művészetében. Alapvetően expresszív, dinamikus, erőteljes kolorizmusú festészetére a harmincas évek végéig a látványelvű piktúra – tájkép, portré, zsáner – volt jellemző. Később, pályája vége felé egyre szürreálisabb, misztikusabb, az absztrakcióval érintkező képtémák foglalkoztatták.