Útban az orosz világ felé

Egyetem

A Debreceni Egyetem négy hallgatója ösztöndíjjal tanulhat a Voronyezsi Állami Egyetemen február közepétől.

A magyar-orosz kapcsolatok elmélyítéséért dolgozó Tolsztoj Társaság és a Voronyezsi Állami Egyetem együttműködésének köszönhetően február 15-én négy debreceni hallgató utazhat ösztöndíjjal az orosz partnerintézménybe hathetes orosz nyelvkurzusra.

A voronyezsi egyetem bölcsészkarán negyedik alkalommal rendezték meg a filológiai tudományok tanításának problémáival foglalkozó, külföldi hallgatókra koncentráló konferenciát január 28-30-án, amelyen részt vett Goretity József, a Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézetének vezetője is. Az egyetemek közötti kiváló kapcsolatnak is köszönhetően az intézet négy hallgatója utazhat ki tanulni az orosz intézménybe.

– A konferencián nagy orosz egyetemekről: Moszkvából, Jekatyerinburgból és Szentpétervárról is voltak szakemberek, de amerikai, szenegáli, ukrán, kínai és a Debreceni Egyetem révén magyar résztvevők is tanácskoztak az orosz mint idegen nyelv oktatásáról és az orosz filológiai képzésekről egyaránt. A konferencia kerekasztal-beszélgetésének érdekes megállapítása volt, hogy átstrukturálódott az oroszul tanulók nemzeti hovatartozása, egyre inkább a kínaiak tanulnak oroszul – idézte fel a konferenciát Goretity József intézetigazgató.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karára szlavisztika (orosz) alapszakra február 15-ig még lehet jelentkezni, az évfolyamok harminc körüli hallgatói létszámmal indultak az elmúlt években, de szakpárban választva orosztanár képzést is indítanak. Az alapszaknak a mesterképzési folytatása is garantált: szlavisztika és (orosz) fordító és tolmács szakokon.