Élesben is kipróbálták a beszédfelismerő programot a Debreceni Törvényszéken

Helyi hírek

A Globalspeech Notes beszédleíró program a diktált szöveget – dokumentumkezelő programba integrálva – azonnal írott, szöveges formában jeleníti meg, megkönnyítve ezzel a dokumentumkészítést. A program bíróságokon történő alkalmazása gyorsíthatja a munkamenetet, növelheti az ügyintézési folyamatok hatékonyságát, s csökkentheti az adminisztrációval járó terheket.

A szoftver használata 2018. tavasz óta zajlik a Debreceni Törvényszéken. A tapasztalatokról dr. Burai Judit, a Debreceni Járásbíróság büntető bírája adott interjút, aki a Globalspeech program kapcsolattartója a Debreceni Törvényszéken. 

A szoftver bírósági gyakorlatban történő alkalmazásának milyen lehetőségei vannak?

A Globalspeech beszédleíró program rendkívül széleskörű felhasználási lehetőséget nyújt a bíróságokon, mind a bírák, mind a titkárok és a fogalmazók részére, ugyanis bármilyen diktálást nyomban megjelenít szöveges formában. Így készíthető vele ítélet, végzés, jegyzet, utasítás, jelentés, de akár emaileket is lehet vele diktálni, sőt, azon kollégák, akik diktafonnal tárgyalnak, azt kiváltva tárgyalási jegyzőkönyveket is készíthetnek vele jelentősen gyorsabban, mint a diktafonos gyakorlattal.

Milyen úgynevezett „betanítást” igényel a program?

Alapvetően a program a felhasználó egyedi hangmintája alapján „tanul”, így azt szoktuk mondani, hogy átlagosan 10 óra az az időtartam, ami ha már rendelkezésre áll az adatbázisban, mint a felhasználó által diktált hanganyag, akkor már nagyon magas a program felismerési pontossága. Azonban ezzel ellentétes példákról is tudok, mégpedig, hogy több felhasználónál is szinte egyből nagyon magas felismerési pontosságot ért el a program, illetve a kollégák visszajelzései azt mutatják, hogy ennél már egyébként rövidebb idő alatt is jól használható, ez az én személyes tapasztalatom is. 

Ha 5 pontban lehetne meghatározni a beszédfelismerő program legnagyobb előnyeit, akkor melyek lennének azok?

Összefoglalóan az állapítható meg, hogy mindenképpen segíti a hatékony és időszerű ítélkezést, hiszen ugyanannyi munka elvégzéséhez kevesebb időre van szükség, így evidens, hogy a felszabaduló idő vagy munkaerő más feladatok elvégzésére fordítható. Ez részletesebben azt is jelenti, hogy:

  • dokumentum sablonok készíthetőek vele, amelyek még további gyorsíthatják az egyes határozatok elkészítését,
  • diktafon helyett tárgyalásokon használva komplett tárgyalási jegyzőkönyveket lehet elkészíteni vele szinte már a tárgyalás végére,
  • team-munka kialakítására is ad lehetőséget azzal, hogy a felszabaduló munkaerő átcsoportosítható magasabb szintű feladatok elvégzésére,
  • könnyíti a jegyzők munkáját, akik így az elektronikus ügyintézés miatt felmerült plusz feladatokra tudják az idejüket fordítani.
  • végül egy új dimenzióját tudja nyújtani a bírói titkári munkának, hiszen azzal, hogy a diktálással egyidejűleg megjelenik írott formában a szöveg, az gyakorlatilag olyan, mintha mindig ülne az ember mellett egy jegyző vagy írnok és gépelné, amit mond, eközben lehet a szövegbe beszúrni, felüldiktálni, így dinamikusan szerkeszthető a szöveg.

A tesztüzem során tapasztalt e negatívumot? Amennyiben igen, akkor az informatika segítségével lehetett ezeket orvosolni? 

Az eddigiek során azzal kapcsolatban tapasztaltunk leginkább negatívumot, hogy a program szókészlete nem volt elég nagy, amely a felismerés pontosságát rontotta, azonban a fejlesztők ezt a hiányosságot már jórészt orvosolták és folyamatosan továbbfejlesztik a szókészletet.

A rendszer személyes hangminta függő vagy más ember hangját is felismeri?

A Debreceni Törvényszéken használt programok személyes hangmintákhoz kötődnek, így mindenki a saját hangmintájához kapcsolt profillal dolgozik, de van tudomásom arról, hogy fejlesztik a program azon verzióját is, amely egyszerre több hangot is el tud különíteni és leírni, valamint nem szükséges hozzá személyes hangminta profil, így tárgyalótermekben is használható lesz akként, hogy tárgyalási jegyzőkönyvet tud készíteni az elhangzottak leírásával.

Büntető bírók tesztelik a programot vagy a polgári jog, közigazgatási jog területén is hasznát veszik a bírók? 

Ügyszaktól függetlenül valamennyi kolléga rendelkezik a programmal, aki igényelte és nem is kizárólag bírák, hanem a titkárok és a fogalmazók egy része is használja már.

Élesben milyenek a tapasztalatok a beszédfelismerő programmal kapcsolatban?

Többségében pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni, bár az tény, hogy az első 1-2 óra okoz a kollégáknak nehézséget, mivel ekkor még olyan kevés egyedi hangminta áll a program rendelkezésére, hogy nem kifejezetten jó a felismerési pontosság, azonban ez a kellemetlenség is megszűnik a folyamatos használattal, így azt látom, hogy a kollégák egyre bátrabban és egyre több feladatuk elvégzése kapcsán hívják segítségül a beszédleíró programot.