Jubileumi koncertet ad a 275 éves debreceni Kollégiumi Kántus

Kultúra

Az idén fennállásának 275. évfordulóját ünneplő Debreceni Református Kollégium Kántusa november 8-án tartja jubileumi koncertjét a református Nagytemplomban – jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón.

Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora kiemelte: a hazai kóruskultúrában kuriózumnak számító Kollégiumi Kántus Magyarország egyik legrégebbi kórusa, amely megszakítás nélkül szolgálja a nemzeti kultúra és az egyházzene ügyét.
A kórus fénykora 1967-ben kezdődött, amikor a Kántus élére érkezett az akkor friss diplomás Berkesi Sándor, aki a protestáns egyházzenei örökség tudatos vállalásával formálta ki azt a karakterisztikus arcélt adó repertoárt, amelyben megférnek egymás mellett a bibliai szövegekre készült művek, a klasszikus magyar költők versmegzenésítései és a magyar folklór gyöngyszemei – mutatott rá Fekete Károly.

Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy, a Kántus élén eltöltött csaknem ötven évéről elmondta: kiváltságnak tekintette és tekinti most is, hogy a Kántus vezetője lehet.

A kórus szellemiségét meghatározta az, hogy az ő zeneakadémiai tanulmányainak ideje egybeesett Kodály Zoltán életének utolsó öt évével. Erre a lelkiségre igény mutatkozott az 1960-as 1970-es években. A kórus szellemiségét és az iskola hírét három kontinens huszonnyolc országába vitte el a Kántus, amely a Kárpát-medencei magyarság zenei lelkigondozását is fontos céljának tekinti, többek között azért is, mert a Református Kollégium diákjai között vannak felvidéki, kárpátaljai és erdélyi tanulók is – sorolta a karnagy.
Berkesi Sándor kiemelte: a 275. évforduló alkalmából szombaton megrendezendő koncert műsora a Kántus névjegyének is tekinthető. A műsorban elhangzanak Esterházy Pál, J.P. Sweelinck, S. Rachmaninov, Gárdonyi Zoltán, G.F. Handel, Szokolay Sándor, Kodály Zoltán és Berkesi Sándor művei. Vezényel: Ablonczy Katalin, Arany János és Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy.

A koncerten együtt énekelnek majd összkarként a Kántus jelenlegi és egykori tagjai, valamint fellépnek a Kodály Kórus Debrecen szólistái. A Kántust a debreceni Kodály Zoltán Zenei Szakközépiskola és Zeneiskola kamarazenekara kíséri majd.

A Debreceni Református Kollégium Kántusát 1739-ben alapította Maróthi György professzor. Kezdetben a Kántus a pestisjárvány idején létesített négytagú temetőkvartettként szolgált, majd 30 tagú fiúkarrá bővült, végül vegyeskar lett. Bejárta szinte az egész világot, és bárhová ment, mindenhová elvitte Isten igéjét és a kollégium jó hírét. A Kollégiumi Kántus 1997-ben megkapta a Magyar Örökség díjat.