Tizenöt bemutatóval készül az új évadra a debreceni Csokonai Színház

Kultúra

Vígjátékokkal, musicalekkel, operettel és operákkal, valamint Szabó Magda:Tündér Lala című mesejátékával várja a közönséget a következő évadban a debreceni Csokonai Színház: 15 bemutató, 14 műsoron maradó előadás, négy vendégjáték és két fesztivál színesíti a kínálatot – hangzott el az új évad műsorát bejelentő sajtótájékoztatón pénteken.

Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere elismerően szólt az első évadát záró új színházi vezetésről, szerinte munkájuk nyomán “újra társasági beszédtéma lett a színház” a városban, munkájukat élénk érdeklődés övezi.
Mátyássy Szabolcs színigazgató kiemelte, a most záródó évadban 15 bemutatót, csaknem ötszáz előadást tartottak, a produkciókat mintegy kilencvenezer néző látta.

Szavai szerint folyamatosan monitorozták a nézői igényeket, s ahhoz alakították az új éved tervét. A 15 új bemutatóból nyolc lesz “könnyedebb” műfajú, operett, musical, komédia, bohózat, de a prózai művek, az operák és a tánctagozat bemutatói mellett két fesztivál megrendezésére is készülnek.

Ezzel összefüggésben hozzátette: idén is megrendezik a Szabó Magda emlékéhez kötődő Magdafesztet, új kezdeményezésként pedig elindítják a K-Európa Biennále elnevezésű nemzetközi fesztivált.

Utóbbi kapcsán Szabó K. István művészeti vezető megjegyezte: a biennálé címében a “K” Közép-Európára utal, ennek megfelelően a Baltikumtól a görög szigetekig hívnak meg majd előadásokat a seregszemlére.

A művészeti vezető jelezte: szeptember 12-én Lionel Bart Oliver című musicaljének a bemutatójával kezdődik az új színházi évad. A darab rendezője, Tóth Tünde, a nagyváradi Szigligeti színház tagja elmondta: Twist Oliver történetének megidézésével sodró lendületű, sok humorral átszőtt előadásra készülnek, amelyben harminc gyerek lép a színpadra, őket kétszáz jelentkező közül választották ki.

Szabó K. István az új bemutatók közül kiemelte még a Csokonai Teátrumban színre kerülő Szabó Magda-mesét, a Tündét Lala című mesejátékot, a Függönyt fel! című kétfelvonásos bohózatot, Ábrahám Pál Viktória című operettjét, amelyet a nagyváradi Szigligeti színházzal koprodukcióban mutatnak be, de műsorra tűzik Bizet Carmen című operáját, valamint egy estén Puccini Gianni Schicchi zeneművét, illetve Mátyássy Szabolcsnak a Scaevola című, a Bartók plusz Operafesztiválon díjnyertes művét.

A Csokonai Fórum Latinovits termében láthatja majd a közönség a július 24-én a Gyulai Várszínházban debütáló Erkel és a felkelés című előadást, valamint Georg Büchner Woyzeck című darabját, valamint Molnár Ferenc Liliom című színdarabját – ismertette Szabó K. István.
Hozzátette: a Fórum Kóti Árpád termében mutatják be egyebek mellett Samuel Beckett Godotra várva című darabját, a Holokauszt 80 emlékév alkalmából pedig Gilles Ségal A bábjátékos című előadását.

A művészeti vezető elmondta azt is, hogy vendégelődásokkal mutatkoznak be az új évadban Debrecenben a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, és a Szatmárnémeti Északi Színház társulatai.