Több mint 218 ezer AstraZeneca-vakcina érkezett Magyarországra

Ország
Koronavírus

Több mint 218 ezer koronavírus elleni AstraZeneca-vakcina érkezett Magyarországra csütörtökön – közölte a cég az MTI-vel.

Közleményükben kiemelték: a legújabb kutatások szerint a második dózist követően a vakcina hatékonysága a Covid-19 betegség megelőzésében 76 százalékos, míg a súlyos vagy kritikus állapotú betegség kivédésében 100 százalékos.

Kifejtették: az AstraZeneca első vakcinaszállítmánya – az Európai Bizottság január 29-i feltételes forgalomba hozatali engedélyét követően – február 6-án érkezett meg Magyarországra. Azóta további nyolc időpontban, heti rendszerességgel, két hónap alatt 666 700 adag oltóanyagot küldött a brit-svéd vállalat.

A csütörtökön érkezett 218 400 adag AstraZeneca vakcina eddig a legnagyobb egyszerre érkező mennyiség az európai uniós beszerzésből, ami 109 200 ember kétszeri oltását teszi lehetővé, ez megfelel egy nagyobb magyar város (például Székesfehérvár vagy Kecskemét) teljes lakosságának.

Az AstraZeneca folyamatosan dolgozik a kapacitás bővítésén, hogy – a vállalat nemzetközi ellátási láncát sújtó exportkorlátozások ellenére – 2021 első fél évében 100 millió adag oltóanyagot tudjon leszállítani az Európai Unió országaiba, és lakosságarányosan Magyarországra.

Ennek megfelelően a következő hónapokban a gyártási tételek felszabadítása szerinti ütemezésben, további több százezer oltóanyag érkezése várható Magyarországra – írták.

Kitértek arra is, hogy az Európai Unió Gyógyszerügynöksége a napokban elfogadta a vakcina új elnevezését, így mostantól az AstraZeneca az Európai Unióban Vaxzevria márkanév alatt forgalmazhatja oltóanyagát. A teljes névátállás körülbelül hat hónap múlva várható, de az új márkanév semmilyen változást nem jelent sem az oltóanyagban, sem az AstraZeneca politikájában, mely szerint a világjárvány ideje alatt önköltségi áron biztosítja a világ számára a vakcinát – olvasható a közleményben.

(MTI)