Karácsony Gergely intézkedéseket kért a fővárosi cégektől a nagy hőség miatt

Ország

A szerdától életbe lépő harmadfokú hőségriasztás miatt Karácsony Gergely főpolgármester konkrét intézkedéseket kért a fővárosi cégektől.

A főpolgármester kedden délután a Facebook-oldalán felhívta a figyelmet, hogy szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét második felében helyenként 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. Többfelé még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

Karácsony Gergely azt írta: a BudapestGo alkalmazásban látható, hol találhatóak ivókutak.

A Budapesti Közlekedési Központ szerdán és csütörtökön vizet oszt három forgalmas helyszínen, a Deák Ferenc téren, a Keleti pályaudvarnál és a Széll Kálmán téren, a Fővárosi Vízművek üzembe helyezte a víztartállyal felszerelt kocsiját, amiről bárki tölthet magának vizet.

A fürdők tovább tartanak nyitva, a fővárosi közterületfenntartó autói pedig folyamatosan locsolják az utakat.

A főpolgármester kiemelte: ezek az intézkedések valóban segítik elviselni a mindennapokat, de nem jelentenek hosszú távú megoldást az egyre gyakoribb kánikulákkal szemben. “A városoknak teljesen át kell alakulniuk” – fogalmazott, hozzátéve: a fővárosi beruházásoknál – mint például a Rakpart-projekt vagy a Blaha Lujza tér felújítása – fontos szempont, hogy a zöldítéssel elviselhetőbbé tegyék a nyarakat.

Karácsony Gergely azt is jelezte: a problémával közösen kellene szembenéznie az önkormányzatoknak és a kormánynak.