Tízéves az Európa Pont: ajándék európai recepteskönyv!

Tíz éve, 2011 januárjában indult el az Európa Pont, az Európai Unió információs és kulturális központja Budapesten, az Európai Unió Házában. A kerek évfordulóra meglepetéssel, egy ingyenesen letölthető e-könyvvel készültünk a tagországok kedvenc nemzeti – esetenként uniós oltalommal is védett – ételeiből.

A tízéves Európa Pont európai receptes e-könyvvel ünnepli születésnapját

Az EU információs és kulturális központja, az Európa Pont tíz éve, 2011 januárjában nyitotta meg kapuit Budapesten, a Millenáris Parkban. A kerek évfordulóra ingyenesen letölthető e-könyvet készítettek a tagországok kedvenc nemzeti – esetenként uniós oltalommal is védett – ételeiből.

A hónap receptje: soda bread, azaz az ír szódás kenyér

Írország legismertebb péksüteménye a szódás kenyér. Nevét az elkészítéséhez szükséges szódabikarbónáról kapta, ami a tészta lazítását szolgálja. Sem kovászt, sem élesztőt nem tesznek bele, így nem kell órákat pihentetni és hosszan dagasztani – sütéssel együtt egy óra alatt megvan. Az íreket eredetileg a kényszerűség vezette a szódakenyér felé, de mára nemzeti büszkeségük része. Mivel könnyű […]

A hónap receptje: a Bayerische Brez’n, azaz a bajor (lúgos) perec

Ha bajor ételkülönlegességet kell mondani, valószínűleg a legtöbbeknek beugrik a perec (esetleg a fehérkolbász, az édesmustár vagy a húskenyér), de különleges, 19. század közepéig visszanyúló történetét talán kevesebben ismerik. A történetben a jónevű Anton Nepomuk Pfannenbrenner (tükörfordításban „Serpenyőégető”) mellett fontos szerepet játszanak dél-német kolostorok, imára kulcsolt kezek és egy véletlenségből ételkészítéshez használt lúgos tisztitószer. A hónap receptjeként ezúttal a „süssünk EUR-Lexből” rovatunkban […]

Tiszacsegei halászléfesztivál

Halünneppé tennék július második szombatját a bajai hungarikum révén

Országos halünnepet szeretnének július második szombatján a bajaiak. A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete és a város önkormányzata kezdeményezéséhez országszerte több tucat vendéglátóhely csatlakozott – közölte Hajdú Miklós, a város alpolgármestere az MTI-vel.

Áts Károly tokaj-hegyaljai borászt választották idén a Borászok borászának

Áts Károlyt, a tokaj-hegyaljai Áts Családi Pincészet tulajdonosát választotta meg az év borászának az ország 50 legjobb borásza pénteken. A 2020-as Borászok borásza verseny első díját Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója adta át az etyeki Rókusfalvy Birtokon.