Exkluzív interjú Shannon Lee-vel, Bruce Lee lányával

Exkluzív interjú Shannon Lee-vel, Bruce Lee lányával

Világ

Bruce Lee fiának, Brandon Lee-nek a neve a napokban ismét többször előkerült a médiában.  A Holló című film forgatásán  – egy 44-es kaliberű forgótáras pisztolyban felejtett éles lövedék által – életét vesztett fiatal színész halálának szomorú  aktualitása az Alec Baldwin forgatáson történt hasonlóan tragikus, halálos kimenetelű, kellékfegyver által történt baleset. Az üggyel kapcsolatban megszólalt a Hollywood Reporter-ben Bruce Lee lánya, Brandon Lee testvére is. A színésznő kommentjében Alec Baldwin  és a balesetben életét vesztett Halina Hutchins családja felé fejezi ki empátiáját és sürgeti a valódi fegyverek használatának betiltását a forgatásokon. Shannon-nal tegnap személyesen is találkoztunk az Asian World Film Fesztiválon. Az édesapja nyomdokaiba lévő színésznőt édesapjához fűződő emlékeiről, hiányáról és hagyatékának ápolásáról kérdeztük. (LOS ANGELES, 2021. november 2.)

Milyen alkalomból érkeztél ma este az Asian World Film Fesztiválra?

Édesapámra, Bruce Lee-re emlékezve, a Bruce Lee Alapítványunk képviseletében vagyok itt ma este.  A szervezőkkel egyeztetve megalapítottunk egy fontos díjat, amelyet idén először fogok átadni egy tehetséges ázsiai filmkészítőnek. Édesapám nevével fémjelzett díj mindezidáig nem létezett a filmvilágban, így ez egy meghatározó mérföldkő számunkra is és a filmesek számára is. A díj a filmművészetben kiemelkedő harcművészeti munkát és az ehhez kapcsolódó akciójelenetekben nyújtott kiugró alakításokat ismeri el.

Mivel foglalkozik még az alapítvány?

Nagyon változatos a munkánk. Főiskolai ösztöndíjat alapítottunk, világszerte támogatjuk a Bruce Lee kiállításokat, tábort szervezünk gyerekeknek és más non-profit eseményeket is támogatunk, mint például ezt a fesztivált.

Nemcsak színésznő, hanem képzett harcművész is vagy, ami lássuk be, nem túl meglepő ilyen szülők után. Ők sarkalltak benneteket – téged és a tragikusan fiatalon elhunyt testvéredet, Brandon Lee-t  – arra, hogy megtanuljátok a keleti harc-technikákat?

Ahogy biztosan sokan jól sejtik, az otthonunkban minden a harcművészetről szólt. Mindenki a családunkban harcművészettel foglalkozott, édesanyám és édesapám is ezen keresztül ismerték meg egymást. Ahogy megszülettünk és mozgatni kezdtük a kezünket és lábunkat, máris harcművészeti mozdulatokat tanultunk. Miután édesapám meghalt, nehezebb volt a folytatás, de a testvéremmel együtt eldöntöttük, hogy szeretnénk tovább vinni édesapánk hagyatékát és ezért képeztük magunkat tovább a harcművészetben. Hosszú éveken át tréningeztem és váltam harcművésszé felnőtt koromra.

Szerzőnk Shannon Lee-vel az Asian World Filmfesztiválon

Mi a legkedvesebb emléked az édesapádról?

Tudod, nagyon kicsi voltam, amikor elvesztettem őt, de egy dolog nagyon megmaradt – az, hogy milyen volt vele lenni. A közelében. Biztonságban éreztem vele magam és annyira meleg apai érzéssel fordult felénk, hogy úgy éreztem, mintha a Nap sütne ránk, amikor velünk van. A szeretete nagyon erős és különleges volt.

Amikor az emberek – bárhol a világon – meghallják, hogy te vagy Bruce lee lánya, akkor milyen reakciókat szoktál kapni?

Attól függ, mekkora rajongók! (Nevet) A skála széles, attól kezdve, hogy ‘ó, az klassz’ a teljes extázisig. (Nevet) Van, akinek a szava is elakad!

Mi az, amit Bruce Lee hagyott ránk?

Amikor édesanyám megkérdezte, hogy szeretném-e hivatalosan ápolni a Bruce Lee hagyatékot, akkor azonnal igent mondtam, mert azt gondolom, hogy amit itt hagyott nekünk az nagyon sok ember számára inspiráló lehet, és  különösen inspiráló számomra. Azt szeretnénk, ha az emberek teljes képet kapnának Bruce Lee-ről – lássák, milyen ember, apa volt, lássák a filozófus Bruce Lee-t. Meg akarjuk mutatni az életfilozófiáját, azt hogy miben hitt.

– Vida Virág –