John Lithgow elmesélte nekünk, mit gondol az új szerepéről a Disney+ sorozatában

Világ

A The Old Man John Lithgow és Jeff Bridges főszereplésével kerül a képernyőkre a magyar Disney+ csatornán. A film főszereplőjét, John Lithgow-t kérdeztük filmbéli karakteréről, Harper nyomozóról.

A Disney+ Magyarországon is elérhetővé vált és olyan – a világ számos országában milliók által nézett – népszerű sorozatokkal debütált a magyar otthonokban, mint a Star Wars Univerzum Mandalori és Obi-Wan Kenobi sorozata, a Gyilkos a házban Steve Martinnal, Selena Gomezzel és Martin Shorttal,  a Walking Dead vagy a Los Angeles-ben élő, többszörös Emmy-díjas magyar filmes nevéhez, Csupó Gáborhoz köthető Simpson család. A Disney+ most újabb sorozattal (The Old Man) bővíti a magyar kínálatát, amelyben a több tucat Magyarországon is vetített filmből (Majmok bolygója, Narancsvidék, a Korona, Űrbalekok, Függő játszma, Így jártam anyátokkal, stb.) ismert John Lithgow által megformált Harold Harper nyomozó üldözi Jeff Bridges karakterét egy végtelennek tűnő, múltbéli konfliktusokban gyökerező, fesztültségekkel teli hajszában.

John Lithgow beszámolt arról, hogy az élete során eljátszott szerepek palettáján Harper nyomozó bizonyos szempontból könnyen alakítható karakter, mert nem szignifikánsak a külső adottságai, így “csupán” belső sajátosságai alapján kell felépítenie a figurát. Összehasonlításként a Korona című sorozatban játszott Churchill-t említette, aki “kövér és alacsony” ember volt, így az alakítását ehhez a karakterhez kellett igazítania, annak minden fizikai jellemzőjével.

“Harold Harper a definíciója annak az angol kifejezésnek, hogy ‘Steel water runs deep’ (a kifejezés értelme szerint a csendes emberek sokszor nagyon bölcsek, intelligensek és mélyek -a szerk.) Harper olyan FBI ügynök, aki annak idején a CIA-nak dolgozott Afganisztánban, Chase-el együtt. Az életük akkor tele volt életveszélyes helyzetekkel, kihívásokkal. Nagyon felfokozott, aktív periódus volt számukra ez az időszak. Mára viszont Harper lenyugodott, a CIA helyett az FBI nyugalmas irodáját választotta. Gyakorlatilag egy íróasztaltól irányítja az FBI bevetéseit. Az ügy miatt, kénytelen-kelletlen visszarántódik a korábbi életébe, amely rendkívül megrázza és felkavarja az életét. Egy ilyen Harper nyomozót fognak megismerni a nézők már rögtön az első epizódokban.” – magyarázta legújabb alakításáról John Lithgow a film nemzetközi interjúnapján, aki 2020-ban azzal került a magyar újságok oldalaira, hogy egyike volt azon kevés Hollywood-i sztároknak, akik a tenyerükre írt SZFE felirattal támogatták a Magyar Színművészeti Főiskola szabadsága melletti tüntetéseket.

– Vida Virág –