Milliárdos fejlesztések az egyetemen

Egyetem

Több mint 10 milliárd forintot fordít idén az egyetem építési-felújítási és pályázati fejlesztésekre. Az egészségiparra és a jóléti beruházásokra fókuszálnak.

– A Debreceni Egyetem által elnyert pályázati források és a saját erős fejlesztések összege 2015-ben meghaladja a 10 milliárd forintot, ami az intézmény tavalyi költségvetési főösszegének több, mint 10 százaléka. Ez is mutatja, hogy az egyetem által kitűzött stratégiai célok elérhetők – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor az intézmény szerdai sajtótájékoztatóján.

A pályázatok az egyetem fókuszában álló egészségipari oktatást, kutatást és fejlesztést szolgálják, de a Nagyerdei Víztorony, az oktatási egységek és campusok felújításával a Debreceni Egyetem polgárainak munkáját és jó közérzetét is segítik.

– Az intézmény idén 29 beruházást indított el vagy hajtott végre, melyek összértéke meghaladja az 5,7 milliárd forintot. A fejlesztések körülbelül 60 százaléka pályázati forrásokon alapul, a fennmaradó részt pedig az egyetem központi vagy kari költségvetéséből finanszírozza. Az egyetem kiemelt figyelmet fordít a tartalékaira, mindig tervez felújítási kerettel, ez tette lehetővé, hogy idén 1,8 milliárd forintot tudunk fordítani ilyen célokra – tájékoztatott Bács Zoltán kancellár.

A legnagyobb projekt az 1,8 milliárd forintból megvalósuló Sporttudományi Oktatóközpont, amely október végére készül el. Ehhez kapcsolódóan több kisebb beruházás is elindult a Dóczy József utcai sporttelepen – például az építkezés miatt megszűnt sportpályák pótlása –, melyek összértéke eléri a 158 millió forintot. Több mint 300 millió forintot tesz ki a Sportélettani Központ kialakítása a Nagyerdei Stadionban, az önkormányzattal, a megyei iparkamarával és az Innova Kft-vel közösen induló Tudás-Park projekt pedig 582 millió forintos támogatásból valósul meg.

Fél milliárd forintból épül meg a Böszörményi úti campuson az az élelmiszerközpont, amelyben olyan innovatív élelmiszereket fejleszthetnek ki az egyetem szakemberei, amelyek később a termelésbe, majd a piacra kerülhetnek. Korszerűsítették 190 millió forintból az agrár campuson a Veres Péter Kollégiumot, a Kartács utcai lovarda felújítására pedig 75 millió forintot szán az egyetem.

Az Informatikai Központ alagsorában új szervertermet alakítanak ki 110 millió forintból, amelyben az egyetem korábban szétszórtan működő szerverparkja kap helyet. A Kassai úti campuson 190 millió forintba került a korábbi gazdasági kar helyére költözött Állam-és Jogtudományi Kar épületének felújítása, az Egyetem téri épületekben 60 millió forintból korszerűsítik a vizesblokkokat, a Kémia épület homlokzati üvegportáljának felújítására pedig 107 millió forintot fordít az intézmény.

A campusok közötti közlekedést segíti majd az a kerékpárkölcsönző rendszer, melyet 30 millió forintból valósít meg az egyetem. Az intézmény ebből az összegből 90 biciklit vásárol, és négy bázisállomást alakít ki a Böszörményi úton, az Egyetem téren, a Kassai úton és a Nagyerdei körúton, melyeket jövőre két további állomással fejlesztenek a Református Hittudományi Egyetem és a Nagyerdei Víztorony környékén.
unideb.hu