Nobel-díjat kapott a Debreceni Egyetem díszdoktora

Egyetem

Ómura Szatosi japán professzor a fonalférgek által okozott trópusi betegségek ellenszerének kifejlesztéséért kapta az orvosi Nobel-díjat.

A japán tudós, akit a Debreceni Egyetem jogelődje, a Kossuth Lajos Tudományegyetem 1991-ben fogadott díszdoktorává, az avermectin nevű gyógyszer felfedezésért vehette át a legrangosabb szakmai díjat. Az orvosi Nobel-díj nyerteseit október 5-én hirdették ki.

Ómura Szatosi William C. Campbell-lel megosztva kapta a 2015-ös orvosi Nobel-díjat, azért a gyógyszerért, amely a fonalférgek által okozott trópusi betegségek – többek között az elefántlábúság vagy a folyami vakság – hatékony ellenszere.

Az 1935-ben született Omura Szatosi 1968-ban szerezte meg diplomáját a Tokiói Egyetemen gyógyszertudományokból, majd 1970-ben kémiából doktorált. A japán Kitaszato Intézet kutatójaként 1965-től, majd 1975-től az intézmény professzoraként dolgozott, 2007 óta pedig az egyetem emeritus professzora.

A japán tudós az 1990-es évek elején többször is járt a Debreceni Egyetemen, ahol az itt működő antibiotikum kutatócsoporttal is együttműködött. Herczegh Pál, a Gyógyszerészi Kémiai Tanszék professzora személyesen is találkozott Ómura Szatosival, akinek az orvosi Nobel-díj kihirdetése után levélben gratulált.

– A japán szakember hatékonyan kutatja a biológiailag hatásos természetes anyagokat, ezt mutatja az a döbbenetes szám is, hogy 1800 tudományos publikáció fűződik a nevéhez. Az általa felfedezett avermectin és ivermectin tananyag a debreceni gyógyszerészhallgatók számára is – emelte ki Herczegh Pál.

Ómura Szatosi a Debreceni Egyetem nyolcadik Nobel-díjas díszdoktora, ám ő az első, aki előbb volt az intézmény díszdoktora, és később ítélték neki a szakmai kitüntetést. Korábban kémai Nobel-díjat érdemelt ki Manfred Eigen, Sir Derek H. R. Barton, Henry Taube, Oláh György, fizikai Nobel-díjat Ilja Mihajlovics Frank, míg orvosi Nobel-díjat Andrew V. Schally és Sir Paul Nurse.

unideb.hu