Ausztráliai lehetőségek

Egyetem

A Debreceni Egyetem ausztrál szemináriumairól érdeklődött David Stuart, Ausztrália bécsi nagykövete november 3-ai látogatásán.

A Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetében már évtizedek óta indítanak ausztrál irodalmi, történelmi és kulturális kurzusokat, tanulmányai alatt minden angol szakos hallgató végez egy-két ilyen tematikájú szemináriumot. Ezekről a kurzusokról informálódott kedden Ausztrália bécsi nagykövete a Debreceni Egyetemen. David Stuartot Csernoch László tudományos rektorhelyettes fogadta, aki felidézte, hogy 2011-ben ő maga is több hónapig dolgozott Ausztráliában, a Brisbane-i Egyetemen.

– Az utóbbi években a Debreceni Egyetemre is érkeztek ausztrál oktatók, főleg Queenslandből, illetve a Campus Hungary program keretében tavaly a Debreceni Egyetem hat hallgatója nyert ösztöndíjat ausztrál egyetemekre. Ebben a tanévben egy ausztrál diákunk van, ő a Fogorvostudományi Karon tanul – idézte fel Csernoch László.

Jövő év januárjától már a Campus Mundi program ad majd lehetőséget a hallgatók és oktatók cseréjére, ez erősítheti az ausztrál és a debreceni felsőoktatási kapcsolatokat. A bécsi nagykövet, aki Ausztrália magyarországi és osztrák képviseletét is ellátja, ezen túl még egy alternatívára hívta fel a figyelmet.

– Most dolgoznak ki Ausztráliában egy újfajta lehetőséget, kimondottan fiataloknak, harminc éven aluliaknak. Egy évet tölthetnek el az országban, ha dolgozni vagy tanulni érkeznek. Bár az elmúlt évek tapasztalata szerint leginkább Koreából, Vitenámból, Japánból és Kínából érkeznek hozzánk fiatalok, nyitottak vagyunk ezzel az új lehetőséggel az európai országokból érkezők előtt is – mondta David Stuart.