Futballegyetem: fókuszban az elemzés

Egyetem

Az edzések és a mérkőzések pontos kiértékelése állt Gianni Pettrocchi és Cristian Savoia előadásának középpontjában a Debreceni Futballegyetemen.

– Az edző csak a látottak mintegy 50 százalékát tudja feldolgozni az adott pillanatban. Ha pedig nem tudjuk elemezni a játékosok tevékenységét, akkor nem lehetünk biztosak benne, hogy az edzés elérte a kívánt célt – hangsúlyozta Gianni Pettrocchi a Debreceni Futballegyetem eheti előadásán a Debreceni Labdarúgó Akadémián.

Gianni Pettrocchi az Olasz Labdarúgó Szövetség utánpólás-képzési programjának volt a vezetője, olyan nagy klubokkal dolgozott mint az AS Roma és az AC Milan, jelenleg 16 év alatti labdarúgókkal foglalkozik a Nuova Tor Tre Teste olasz labdarúgó akadémián, ahol mintegy 500 fiatal játékost nevelnek. Cristian Savoia az ACF Fiorentina kondicionáló, erőnléti és fitnesz edzője.

Az előadáson nagy hangsúlyt fektettek a GPS alapú meccselemző és -értékelő rendszer bemutatására, ezekkel ugyanis az edzéseket és mérkőzéseket követően is ki lehet értékelni a játékosok teljesítményét. Az olasz szakember a módszerről szólva kiemelte: minden edzésnek irányulni kell a mérkőzés valamely részére, azaz minden gyakorlatot a mérkőzésekből kell visszabontani.

– Meg kell határoznunk a céljainkat, majd azt, hogy ehhez mire van szükségünk, s ennek megfelelően kell megtervezni az edzésmunkát. Nagyon fontos a folyamatos megfigyelés és interakció, hiszen csak így ellenőrizhetjük, hogy valóban teljesülnek-e a kitűzött célok – magyarázta Gianni Pettrocchi.

A játékosok minősége kapcsán az olasz szakember rámutatott: már a fiatal labdarúgóknál fontos a megfelelő technikai képzettség, amelyet a gyakorlatban is tudnak hasznosítani, ismerniük kell a különböző játékstílusokat, gyorsan kell döntéseket hozni, valamint megfelelően kell tudni olvasni az ellenfél játékát.

A Debreceni Futballegyetem jövő heti, záró képzésén Maurizio Viscidi olasz utánpótlás-képzési igazgató tart előadást.