Sebészjelöltek sikere Amerikában

Egyetem

A Debreceni Egyetem két fiatal szakorvosjelöltje nyerte meg az európai és az amerikai szív-és mellkassebészeti társaság kvízvetélkedőjét.

Szakorvosjelöltek részére hirdetett versenyt az Európai Szív-és Mellkassebészeti Társaság (EACTS) az amerikai Jeopardy televíziós kvízjáték mintájára, ahol a kérdésekre adott helyes válaszok mellett a gyorsaság és a taktika is fontos tényező. Az első, internetes forduló eredményei alapján négy ország – Belgium, Olasz- , Finn- és Magyarország – jutott be az európai döntőbe.

Hazánkat Durkó András, a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika szívsebész szakorvosjelöltje és Szabó Károly, a Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztályának szakorvosjelöltje képviselete az Amszterdamban tavaly ősszel megrendezett finálén.

Mivel a magyar csapat megnyerte a versenyt, ők utazhattak el idén januárban az 52. Amerikai Mellkassebészeti Kongresszusra az arizonai Phoenixbe, ahol a nemzetközi megmérettetésen egy amerikai csapattal kellett összemérnünk a tudásukat. A két hazai fiatal szoros versenyen győzte le a Southern California Egyetem csapatát, így a “Cardiothoracic Surgery Resident Jeopardy Competition” verseny első díját a Debreceni Egyetem hozhatta haza.