Márciusi megemlékezés az egyetemen

Egyetem

Az egyetem több mint 80 dolgozója vehetett át elismerést a nemzeti ünnep alkalmából rendezett megemlékezésen.

– Ennek az ünnepnek örök érvényű üzenete van, amely a mának szól.  Hozzá való viszonyulásunkat nem a 19. vagy a 20. század, hanem a mai élet határozza meg. Életünknek évről évre visszatérő, szép pillanatai ezek. Mi vagyunk a címzettek. Tőlünk függ, hogy átvesszük-e, meghalljuk-e üzenetét. Tőlünk függ az is, hogy illő módon legyünk képesek átélni. A szívünk fölött viselt kokárdával vagy kokárda nélkül, de mindenképpen ünneplőt öltött testtel és lélekkel. Úgy gondolom, nemzeti jelképeink ezen a napon szavak nélkül is fontos közvetítői ünnepi érzéseinknek – emelte ki március 15-e, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszédébenBartha Elek oktatási rektorhelyettes. (Bartha Elek beszéde itt olvasható.)

A hallgatók nevében Kőmíves Péter Miklós, az egyetemi Doktorandusz Önkormányzat elnöke fogalmazta meg gondolatait, felidézve a korát megelőző reformokat képviselő Kölcsey Ferenc beszédeit:

– Mindannyiunk előtt ismeretesek a márciusi forradalom hőseinek cselekedetei, de vajon azt tudjuk-e, hogy honnan fakadtak azok a reformgondolatok, amelyek 1848 tavaszán egész Európát rázták meg? Szerencsések vagyunk, hiszen tudhatjuk, hogy Magyarországon hosszú évtizedek megfontolt reformkövetelései értek révbe néhány hónap alatt. Tisztelt Egyetemi Polgártársaim, idézzünk most fel egy igazán ismert történelmi személyiséget, aki sajnos már nem élhette meg az 1848-as forradalmat, politikai gondolatai azonban végigkövetik a 19. század első felét, a reformkor nagy vívmányaiban visszhangzanak. (Kőmíves Péter Miklós beszéde itt olvasható.)

Az ünnepségen vehette át egyetemi tanári kinevezését a Debreceni Egyetem két új professzora, Rátky József, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet Állattenyésztéstani Tanszék munkatársa és Sik Endre, a Bölcsészettudományi Kar Politikatudományi és Szociológiai Intézet Szociológiai és Szociálpolitikai Tanszék munkatársa Jávor Andrástól.

Az általános rektorhelyettes az ünnepségen adta át a több éven át nyújtott kimagasló teljesítményért járó Kiváló Dolgozó kitüntetést.

Kiváló Dolgozó kitüntetésben részesültek névsora

 

A Debreceni Egyetem rektora Elismerő Oklevelet adományozott azoknak az oktatóknak, kutatóknak, dolgozóknak, akik feladataikat kiemelkedő hozzáértéssel, szorgalommal végzik és az egyetem közéletében aktív szerepet vállalnak.

Rektori Elismerő Oklevél elismerésben részesültek névsora

 

Végül az Universitas Alapítvány által kiírt pályázat díjazottjai vehették át elismerésüket.

Az Universitas Alapítvány nyerteseinek névsora

Az ünnepségen zongorán közreműködött Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar dékánja. A Hortobágy táncegyüttes tagjai, pedig első nemzeti táncunkat, a körmagyart mutatták be.

 

ÁLLAMI KITÜNTETÉSEK MÁRCIUS 15-E ALKALMÁBÓL

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából a fővárosban rendezett ünnepségen adott át elismeréseket.

Az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett szakmai munkája, kimagasló teljesítménye elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjban részesült Flaskó Tibor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Urológiai Klinika igazgatója, egyetemi docens.

Irodalomtörténészi tevékenysége elismeréseként József Attila-díjat vehetett át Bényei Tamás, kritikus, irodalomtörténész, esszéista, műfordító, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára.