Egyetemi jelöltek az Aranyanyu-díjra

Egyetem
A Debreceni Egyetem két kiválósága is esélyes a nők társadalmi megbecsülését elismerő kitüntetésre. Az intézmény döntős orvosára és hallgatójára október 30-ig lehet szavazni.

Molnár Csilla, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Intenzív osztályának vezetője és Balogh Enikő, az egyetem orvostanhallgatója is bekerült a Richter Aranyanyu-díj idei döntőjébe. Mindketten nap, mint nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat.

A 2011-ben alapított Aranyanyu-díjra Orvosnő kategóriában esélyes Molnár Csilla a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő pácienseit is egy pillanat alatt megnyugtatja erőt adó, mosolygós tekintetével. Az ő vezetésével segítette világra az egyetem orvoscsapata azt a kisbabát, aki mindössze 15 hetes magzat volt, amikor édesanyja súlyos agyvérzést kapott. Kilencven napon át viselték gondját, és ápolták az anyát, hogy kisbabája elég nagyra nőjön védelmet adó méhében. Habár az anya megmentése lehetetlen volt, a szakszerű orvosi ellátásnak és féltő szeretetnek köszönhetően nem csak a gyermeket, az anya szerveivel további emberéleteket mentett meg. Munkája során sokszor szembesülnie kell a halállal, de erőt, és lendületet ad számára az a tudat, hogy különleges feladatot kapott.

A Debreceni Egyetem orvostanhallgatója, Balogh Enikő ámulatba ejtő aktivitással vesz részt bármiben, amivel segítségére lehet másoknak.

balogh-enikq-15x10

Két éve megbízott transzplantációs koordinátori szerepet tölt be a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségében, legnagyobb sikerének azt tartja, hogy egy külföldi lapba is sikerült cikket publikálnia. Csatlakozott a Teddy maci programhoz, melyben társaival azt tűzték ki célul, hogy segítenek leküzdeni a kisgyerekek fehér köpenytől való félelmét. A sport szerves része életének, önkéntes segítőként vett rész az U-18-as jégkorong világbajnokságon, női kosárlabda Európa-bajnokságon, kézilabda Európa-bajnokságon, úszóversenyeken, és műkorcsolya-versenyeken, valamint Gyerekmentő-rohamkocsi Futónagykövet lett. Az egyik szívéhez legközelebb álló segítségnyújtás számára mégis az, hogy haját, amikor megnő, rendszeresen felajánlja olyan gyerekeknek, akiknek betegségük miatt parókát kell viselniük. Balogh Enikő Egészségügyi szakdolgozó kategóriában nyerheti el az Aranyanyu-díjat.

A Debreceni Egyetem kiválóságai több száz jelölt közül kerültek be saját kategóriájukban a négy döntős közé. Az elismeréseket zsűri ítéli oda, de a közönség is szavazhat. Az Aranyanyu-díj egyetemi esélyeseire október 30-án éjfélig lehet voksolni a www.aranyanyu.hu oldalon, ahol egy-egy kisfilm is látható Molnár Csilláról és Balogh Enikőről.

unideb.hu