Az MTA új doktorait köszöntötték

Egyetem
Kiemelkedő tudományos kutatói munkásságukért 65-en, köztük a Debreceni Egyetem 11 professzora vehette át az MTA doktora cím megszerzését tanúsító oklevelet szerdán a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében.

– Ez a cím nem csupán jelentős mérföldkő egy kutatói karrierben, de fontos áttekintése is az addigi tudományos teljesítménynek – mondta köszöntőjében Lovász László. Az MTA elnöke arra kérte az akadémia új doktorait, hogy eredményeiket – lehetőleg közérthető formában – ismertessék meg a szélesebb tudományos közönséggel és közvéleménnyel is. Emellett bátorította őket, hogy foglaljanak állást tudományos kérdésekben, és vegyék ki részüket a kutatói utánpótlás neveléséből.

Az ünnepségen Török Ádám főtitkár arról beszélt, hogy a doktori oklevelüket idén átvevők egy 2014-től hatályos, a korábbihoz képest egyszerűsített ügymenetű, ugyanakkor szigorúbb, de átláthatóbb követelményeket megfogalmazó doktori szabályzat előírásait teljesítve nyerték el a címet.

A Debreceni Egyetem oktatói-kutató közül
Antal-Szalmás Péter (ÁOK)
Bácsi Attila (ÁOK)
Bányász Tamás (ÁOK)
Bérczes Attila (TTK)
Bognár László (ÁOK)
Erdélyi Zoltán (TTK)
Hajdu András (IK)
Kónya József (ÁOK)
Maticsák Sándor (BTK)
Németh Norbert (ÁOK)
Székely Tamás (TTK)
vehette át az akadémia doktora címet igazoló oklevelet.

Az MTA doktora címre 1995 óta lehet pályázni. Azóta 2425-en nyújtottak be pályázatot, és 1769 kutató szerezte meg a címet.

Az MTA új doktorainak névsora és rövid bemutatkozása az akadémia holnaplján olvasható.