A kormánynak gyanús személyeket megfigyelő szolgálat vezetője tartott előadást Debrecenben

Egyetem

Európában egyedülálló, gazdaság- és vállalatbiztonsággal foglalkozó specializációk indulnak a következő tanévtől a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán – számolt be az unideb.hu.

A részletekről a GTK és a KKFKK közös Tanévnyitó Gazdasági Konferenciáján beszéltek a szervezők, ahová meghívták Szabó Hedviget, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatóját. A szakember arról beszélt, hogy biztonság nélkül nem működhetnek rendesen a társadalmak. Elmondta: a II. évezredben nagyjából öt évente következnek be a biztonságunkat fenyegető komoly események. Ezek között említette például a 2008-ban kitört gazdasági válságot, majd 2014-et, 2015-öt, amikor egyebek mellett létrejött az Iszlám Állam, és Európában több komoly merényletet hajtottak végre. 2020-ban pedig Európát is elérte a koronavírus-járvány.

Debreceni képviselők is követelték a magyar kormány lemondását a Pegasus-botrány miatt

Azt is elmondta, az egyre gyakoribb hackertámadások, kémkedési kísérletek miatt mind fontosabb az energetikai, pénzügyi és informatikai rendszerek biztonságos működésének biztosítása.

Mit csinál a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat?

A néhány hete botrányos körülmények között ismertté vált Pegasus-szoftver is a szakszolgálat kezében van.

Egyebek mellett:

  • A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat feladata a Magyar Köztársaság nemzetbiztonsági védelmének, a bűncselekmények megelőzésének és feltárásának, valamint az igazságszolgáltatás hatékonyságának elősegítése. A szolgálat magasan képzett szakembereivel, folyamatosan fejlesztett eszközeinek és módszereinek alkalmazásával, titkos információgyűjtési és adatszerzési, továbbá szakértői szolgáltatásokat nyújt az igénybevételre törvényi jogosultsággal rendelkező nemzetbiztonsági és bűnüldöző szerveknek.
  • Az NBSZ célja, hogy a tevékenységét szabályozó törvények maradéktalan betartásával, a jogszerűség, a szakszerűség és az átláthatóság biztosításával védje a jogállami követelmények teljesülését és folyamatosan erősítse a Szakszolgálat és a nemzetbiztonsági tevékenység iránti közbizalmat.
  • Az NBSZ munkatársai hivatástudattal, politikai függetlenséggel, esküjükhöz híven szolgálják a Magyar Köztársaságot. A megrendelői igényeket a jogi és jogosultsági követelmények garantálásával, a rájuk bízott titkok megőrzésével, elfogulatlanul, a rendelkezésükre álló erőforrások lehető legoptimálisabb felhasználásával teljesítik. Minőségi munkájukkal az aktuális feladat-végrehajtásra összpontosítanak, de szoros együttműködés keretében, szakismeretük és tapasztalatuk alapján tett javaslatokkal is segítik a megrendelő szervek minél eredményesebb munkáját.
  • Az NBSZ folyamatos fejlődésre törekszik a tudományos, valamint az önálló kutatás-fejlesztési eredmények adaptálásával, munkatársai szakismereteinek bővítésével, teljesítőképességének, szolgáltatásai és szakértői tevékenysége színvonalának javításával.

Szabó Hedvig kinevezése emlékezetes volt. A szakszolgálat vezetője 2014. augusztus 1-jétől tölti be pozícióját, ám “véletlenül” már két héttel korábban kinevezték, majd ezt visszavonták, és újra kinevezték. A törvény szerint ugyanis Szabót előbb meg kellett volna hallgatnia a parlamentnek. A kormány a tévedést adminisztratív okokkal magyarázta.

A Fidesz megfúrta a Pegasus-botrány miatt összehívott bizottsági ülést