Együttműködési megállapodást kötött a londoni Royal Holloway egyetem az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karával

Együttműködési megállapodást kötött a londoni Royal Holloway egyetem az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karával

Egyetem

Együttműködési megállapodást írt alá Dr. David Preston igazgató (Student Experience, School of Law and Social Sciences), a londoni Royal Holloway egyetem képviseletében és Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja. Az egyezmény értelmében – elsőként 2024 nyarán – tíz BTK-s diák utazhat majd Londonba, hogy részt vegyen egy egyhetes nyári egyetemen, míg a következő héten tíz angol tanuló érkezik majd Szegedre.

A két intézmény egyetért abban, hogy a filozófiai és klasszika-filológiai tanulmányok sok olyan eszközt adnak a diákok kezébe, amelyekkel a jövőben biztosan boldogulni fognak: ilyen például a rugalmasság és a kritikai gondolkodás. Többek között ennek támogatásaként is értelmezhető az egyezmény, amelyet augusztus 31-én, Szegeden írtak alá a szervezetek képviselői.

A megállapodásnak köszönhetően jövő nyáron, előreláthatólag július második felében, tíz magyar diák utazhat majd Londonba. A hallgatókat a Royal Holloway kampuszán szállásolják el, a számukra rendezett fogadáson pedig a már kiválasztott angol diákokkal is megismerkedhetnek. A második naptól kezdődik a nyári egyetem – itt napközben előadások követik majd egymást a legkülönbözőbb témákban. A négy délután vendégelőadók bemutatóival, utazásokkal és érdekes programokkal telik majd. A magyar diákok hazatérése után angol egyetemisták érkeznek majd Szegedre, akiket hasonló programmal fogadnak a Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék munkatársai.

A programban öt hely csak a klasszika-filológia szakosoknak, öt másik viszont egyéb szakon tanuló BTK-s hallgatóknak is elérhető lesz. Jelentkezni motivációs levéllel, önéletrajzzal, ajánlólevéllel lehet, valamint egy személyes elbeszélgetésen is részt kell majd venniük az érdeklődőknek.

(SZTE)