Baba, kisbaba, csecsemő

Lengyelországban nem anyakönyvezhető egy azonos nemű pár gyermeke

Európa

Lengyelországban nem lehet anyakönyveztetni gyermeket olyan külföldi születési anyakönyvi kivonat alapján, amelyen azonos nemű szülők szerepelnek – döntött hétfőn a lengyel legfelsőbb közigazgatási bíróság.

A további lengyelországi jogi gyakorlatra is kiható határozatot azon fellebbezés kapcsán hoztak létre, amelyet az alsóbb fokú bíróságok döntései miatt nyújtott be egy, 2015-ben Londonban született fiú anyja. A lengyel származású asszony fia lengyel állampolgárságát akarta megerősíteni, ebből a célból akarta őt anyakönyveztetni a brit anyakönyvi kivonat alapján, amelyen a másik szülőként is nő szerepelt.

A legfelsőbb közigazgatási bíróság hétfői határozatában rámutattak: a lengyel jogrend nem ismeri a szülők más kategóriáját, mint az anya és az apa. Úgy látták, a polgári jog nem teszi lehetővé, hogy a gyermek apjaként az okmányban olyan személyt tüntessenek fel, aki nem férfi.

A bíróság egyúttal hangsúlyozta: a lengyel állampolgárság megerősítése nem köthető feltételként külföldi anyakönyvi kivonat alapján történő lengyelországi anyakönyvezéshez, az alkotmány alapján ugyanis a gyermek automatikusan jogosult anyja állampolgárságára.

Az Egyesült Királyságban lehetséges az azonos neműek házassága és bejegyzett partnersége. A lengyel alkotmány férfi és nő kapcsolatának tekinti a házasságot, az azonos nemű párok civiljogi helyzete azonos az össze nem házasodott kétnemű párokéval.