A szociáldemokraták győzelmét jelzik a hamburgi választás részeredményei, az AfD várhatóan átlépi az 5 százalékos küszöböt

Európa

A kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) győzelmét jelzik a németországi Hamburgban vasárnap tartott helyi törvényhozási választás késő esti részeredményei, amelyekből az is kiderül, hogy az Alternatíva Németországnak nevű jobboldali ellenzéki párt a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) eredményeivel szemben várhatóan mégis átlépi az 5 százalékos küszöböt, és így megtartja képviseletét a tartományi parlamentben (Bürgerschaft), a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) viszont kiesik.

A Hamburg és Schleswig-Holstein tartomány közös statisztikai hivatalának a szavazatok 97,66 százalékos feldolgozottsága alapján közölt adatai szerint az SPD a szavazatok 39,1 százalékát szerezte meg, gyengülve a legutóbbi, 2015-ös Bürgerschaft-választáson elért 45,6 százalékhoz képest, de nagyságrendekkel megelőzve az összes többi pártot.

A második helyen a Zöldek végeztek, a szavazatok 24,1 százalékával, csaknem megduplázva öt évvel ezelőtti 12,3 százalékos eredményüket.

Így a következő öt évben is az SPD és a Zöldek koalíciója vezetheti a tartományi rangú északnémet kikötővárost.
A harmadik a Kereszténydemokrata Unió (CDU), 11,2 százalékkal, ez visszaesés a 2015-ös 15,9 százalékhoz képest, és a párt eddigi leggyengébb hamburgi eredménye.

Az SPD-től balra álló Baloldal a szavazatok 9,1 százalékát gyűjtötte össze, előrelépett az előző választáson elért 8,5 százalékhoz képest.

A CDU-tól jobbra álló AfD 5,3 százalékos eredménnyel végzett a részeredmények szerint, megőrizte képviseletét a tartományi törvényhozásban, de az öt évvel ezelőtti 6,1 százalékhoz viszonyítva gyengült.

A FDP az 5 százalékos bejutási küszöb alatt teljesített, a szavazatok 4,9 százalékát szerezte meg, a 2015-ös 7,4 százalék után.

A választási részvételi arány a 2015-ös 56,5 százalékról 62,4 százalékra emelkedett.
Peter Tschentscher polgármester, az SPD listavezetője az uranzárás utáni nyilatkozataiban a párt szövetségi szinten csupán 12 százalékos támogatottságára utalva kiemelte, hogy a hamburgi szociáldemokratáknak sikerült kiszakadniuk a országos trendekből, a népszerűség folyamatos csökkenéséből. Olaf Scholz alkancellár, korábbi hamburgi polgármester – Peter Tschentscher elődje – hozzátette: remélik, hogy a hamburgi siker lendületet ad az SPD-nek.

Katharina Fegebank, a Zöldek listavezetője szenzációsnak nevezte pártja teljesítményét, és hangsúlyozta, hogy az eredmény egyértelmű felhatalmazás a szociáldemokratákkal 2015-ben kezdett sikeres kormányzás folytatására.
A CDU részéről Jens Spahn enökségi tag, szövetségi egészségügyi miniszter – akit a vezetőt kereső párt lehetséges elnökjelöltjei között tartanak számon – hírportálokon idézett nyilatkozatában azt mondta, hogy a hamburgi eredmény súlyos csapás, és remélhetőleg “felrázza” a kereszténydemokratákat.

Cansu Özdemir, a Baloldal listavezetője világossá tette, hogy pártja a következő ciklusban is ellenzékből politizál majd. Hozzátette, hogy a támogatottságuk növekedése révén erősebb pozícióban tudják folytatni munkájukat.
Alice Weidel, az AfD egyik országos társelnöke a Twitteren közölt bejegyzésében kiemelte: egymás után kétszer kerültek be a tartományi parlamentbe, amivel szerinte bebizonyították, hogy “Hamburgnak nagy szüksége van az AfD-re”.

Az FDP eredményváró rendezvényén csalódottan fogadták az adatokat, és kiemelték: az utolsó pillanatig reménykednek, hogy mégiscsak átlépik az 5 százalékos küszöböt.