Az Európa-nap történelmi háttere – a Schuman – nyilatkozat

Európa
Az uniós országok Europe Direct – irodái minden év május 9-én megrendezik az Európa-napot, mellyel Robert Schuman francia külügyminiszter híres nyilatkozatára emlékezünk.

Ebben az évben a megemlékezés különös fontossággal bír, hiszen Schuman 1950. május 9 – én vázolta fel elképzeléseit a francia – német kapcsolatokra, valamint Európa jövőjére vonatkozóan. Biztos felmerültek a kedves olvasóban olyan kérdések, hogy milyen körülmények között született a nyilatkozat, vagy hogy miért is vált híressé?

A nyilatkozat elhangzásakor még mindössze kereken öt év telt el a második világháború vége óta, a háború emléke élénken élt, az európai országok annak pusztításait próbálták kiheverni. Ebből következik, hogy a nyugat – európai politikusok keresték azokat a megoldásokat, amelyek révén tartóssá lehetett tenni az államok közötti békés viszonyt.

Ebben a helyzetben tárta a francia külügyminiszter a világ elé a nyilatkozatát. Schuman azt javasolta, hogy a régi riválisok, Franciaország és a Német Szövetségi Köztársaság szén- és acéltermelésüket rendeljék egy közös főhatóság alá. Ez a közös intézmény pedig az Európai Szén- és Acélközösség (rövidítve ESZAK) lett, amely 1951 – ben meg is alakult. Javaslatában azt is kifejtette, hogy az új intézmény legyen nyitott más államok irányában is, így Olaszország és a Benelux – államok is alapító taggá váltak. Az ESZAK volt az első nemzetek feletti európai intézmény, amely az Európai Unió előképeként ismert.

Érdemes megvizsgálni, hogy miért éppen az ESZAK lett az első nemzetek feletti intézmény a kontinensen. Schuman mellett más korabeli politikusok, így Jean Monnet és a német kancellár, Konrad Adenauer is úgy gondolták, hogy a hadiipar szempontjából fontos szén- és acéltermelés közös irányítása esetén egy Franciaország és Németország közötti háború „nemcsak elképzelhetetlen, hanem gyakorlatilag kivitelezhetetlen is lenne” (idézet a nyilatkozatból). Úgy gondolták továbbá, hogy a gazdasági érdekek egyesítése gyorsítaná a fejlődést, és hozzájárulna egy békésebb Európa kialakulásához.

Láthatjuk tehát, hogy a szén- és acéltermelés közös felügyelet alá helyezése egyértelműen a tartós béke iránti igény kifejeződése volt, és lehetővé tette az együttműködés által meghatározott közös fejlődést. A Schuman – nyilatkozat lerakta azokat az alapokat, amelyek nélkül a jelenlegi francia-német jó viszony, és így az Európai Unió működése is elképzelhetetlen lenne.

Ezért mondhatjuk, hogy hetven éve, május 9 – én egy híres és sorsfordító beszéd hangzott el.

Ebben az évben a Hajdú-Bihar megyei Europe Direct iroda a koronavírus terjedése miatt nem a megszokott módon majálissal ünnepli az Európa Napot, hanem online Európa – online kvíz játékot hirdet értékes nyereményekkel Europe Direct Debrecen facebook oldalán.