A román egészségügyi miniszter a fertőzés további fokozatos terjedésére számít

Európa
Koronavírus

Romániában az egészségügyi miniszter szerint még legalább két hétig fokozatosan emelkedni fog a koronavírus-fertőzöttek napi száma, amely pénteken immár harmadik napja meghaladta a négyezret.

Nelu Tataru úgy értékelte: nem lehet azonnali eredményre számítani, de a veszélyhelyzetet újabb 30 nappal meghosszabbító kormányhatározatba foglalt szigorítások várhatóan két-három héten belül éreztetik majd hatásukat. Romániában csütörtöktől kezdődően nem szabad maszk nélkül kimenni a lakásból azokon a településeken, ahol az utóbbi két hétben a lakosság több mint három ezrelékénél mutatták ki a fertőzést, és a kevésbé fertőzött településeken is kötelezővé vált a kültéri maszkviselés a zsúfolt helyeken.

A koronavírusos betegek számára elkülönített “Covid-kórházak” telítettsége miatt most már nemcsak a legfertőzöttebb régiónak számító fővárosban, hanem országszerte elrendelték, hogy a kórházak mindenütt alakítsanak ki a koronavírusos betegek fogadására elkülönített részlegeket.

Az országban immár több mint ezer iskolát be kellett zárni (és az oktatást az internetre költöztetni), mert olyan településen működnek, amelyeken a fertőzési ráta meghaladta a három ezreléket, vagy mert legalább három osztályban megjelent a fertőzés.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi napon újabb 4026 embernél mutatták ki a vírust, és további 75 koronavírusos beteg vesztette életét. Az ismert aktív fertőzöttek száma a negyvenezret, a kórházban ápoltaké a tízezret közelíti, 726 súlyos beteget pedig intenzív terápián ápolnak.