Közös uniós vakcinabeszerzés

Európa
Koronavírus

100 millió adag már megérkezett, jelen állás szerint 360 millió várható a következő negyedévben.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy e hét végéig eléri a 107 millió adagot a közös uniós koronavírusvakcina-beszerzés keretében a tagállamoknak szállított oltóanyagok mennyisége. 2021 második negyedévében lényegesen fel fognak gyorsulni a vakcinaszállítások: a Bizottság várakozásai szerint a jelenleg uniós forgalombahozatali engedéllyel rendelkező oltóanyagok gyártói a következő három hónap során mintegy 360 millió adagot fognak leszállítani.

A tagállamok bevonásával folytatott tárgyalásokat követően az Európai Bizottság eddig hat vakcinagyártóval kötött előzetes beszerzési megállapodásokat. Ebből négy gyártó (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson) oltóanyaga megkapta már a forgalombahozatali engedélyt is, miután az Európai Gyógyszerügynökség pozitív eredménnyel kiértékelte a vakcinák biztonságosságát, hatásosságát és minőségét. Közülük az első negyedévben három vállalat – a BioNTech/Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca – szállított oltóanyagokat az uniós országoknak, a Johnson & Johnson szállításai a tervek szerint április folyamán fognak indulni.

Az összes uniós tagállam megbízásából és nevében megkötött előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok rendelik meg a vakcinákat közvetlenül a gyártócégektől. A második negyedévben uniós szinten a BioNTech/Pfizer részéről legalább 200 millió adag, a Johnson & Johnson vakcinájából – amelyből egy ember beoltásához csak egyetlen adag szükséges – mintegy 55 millió adag, az AstraZeneca esetében körülbelül 70 millió adag, a Moderna részéről pedig 35 millió adag leszállítása várható.