Uniós stratégia kell az orosz demokrácia előmozdítására

Európa
  • Az orosz demokrácia megerősítésén dolgozókat kellene jobban segíteni a partnerországokkal és a civil társadalommal együtt.
  • Az Unió szükség esetén vezessen be szankciókat, akadályozza meg a piszkos pénzek mozgását és támogassa az emberi jogi aktivistákat.
  • Az Unió nem tehet egyenlőségjelet az orosz kormány és az orosz nép közé.

A Parlament szerint az Uniónak gátat kell szabnia az agresszív orosz politikai törekvéseknek, és elő kell készítenie a jövőbeli demokratikus Oroszországgal folytatandó együttműködést.

A Parlament az Unió és Oroszország közötti kapcsolatokat értékelve kiemeli: különbséget tesz az orosz nép és Putyin elnök rezsimje között. Az utóbbi ugyanis „egy egész életére hivatalban maradó, oligarchák által körülvett elnök által vezetett, stagnáló, tekintélyelvű kleptokrácia”, jelentik ki a képviselők a 494 szavazattal, 103 ellenszavazat és 72 tartózkodás mellett szerdán elfogadott állásfoglalásban (a szavazás eredményét csütörtökön jelentették be).

A képviselők ugyanakkor hangsúlyozzák: Oroszország előtt akár demokratikus jövő is állhat, ezért a Tanácsnak ki kell dolgoznia egy uniós stratégiát, amely ezzel a helyzettel számol. Ebben a helyi demokratikus trendeket erősítő ösztönzőknek is szerepelnie kell.

Együttműködés a hasonló gondolkodású partnerekkel

A Parlament szerint az Uniónak az Egyesült Államokkal és más hasonló gondolkodású partnerekkel szövetségben kell ellensúlyoznia a demokrácia és az európai politikai berendezkedés meggyengítésére törekvő Kína és Oroszország erőfeszítéseit. Európának további szankciók kivetését, az illegális pénzügyi tranzakciók megállítását és emberi jogi aktivisták támogatását is meg kell fontolnia.

Az Oroszországgal szomszédos országok támogatása

Az Unió keleti szomszédságában tapasztalható orosz agresszió és befolyásnövekedés kapcsán a képviselők szerint az Uniónak továbbra is támogatnia kell az ún. keleti partnerség országait, például Ukrajnát vagy Grúziát, felhívva a figyelmüket az európai típusú reformokra és az alapvető szabadságjogokra. Ezek a reformok az oroszországi demokratikus folyamatok támogatottságára is ösztönzőleg hathatnak.

Csökkenteni kell Európa függőségét az orosz energiától, az Unióban kell küzdeni a piszkos pénzek ellen

Az állásfoglalás szerint fel kell számolni az Unió függőségét az orosz földgáztól, kőolajtól és egyéb nyersanyagoktól, legalábbis addig, amíg Putyin elnök hatalmon van. Az európai zöld megállapodás és az új energiaforrások kulcsszerepet játszanak majd ebben.

A képviselők szeretnék, ha az Unió nyilvánosságra hozná és leállítaná az Oroszországból áramló illegális pénzeket, és leleplezné azokat a vagyonokat, amelyeket az orosz rezsimhez közel álló autokraták és oligarchák az Unió tagállamaiban rejtettek el. A Parlament kéri, hogy az Unió alakítsa ki az ehhez szükséges képességet.

Aggodalom kíséri a 2021-es oroszországi választásokat

A képviselők végül kérik, hogy az Unió készüljön fel arra, hogy nem ismeri el az orosz parlamentet, ha a 2021. szeptemberi választásokat a demokratikus elvek és a nemzetközi jog megsértésével tartják.

Andrius Kubilius (EPP, Litvánia) szerint

„Oroszországból válhat még demokrácia, ezért a legfontosabb feladatunk, hogy a demokrácia elsődlegességének elvével összhangban alakítsuk az Unió és Oroszország kapcsolatait. Az Uniónak és intézményeinek abból kell kiindulnia, hogy Oroszország változhat. Bátrabban, határozottan kell kiállnunk a Kremllel szemben, amikor az emberi jogok védelméről van szó. Erről, és a belföldi elnyomás felszámolásáról, a választás jogának visszanyeréséről, és az összes politikai fogoly szabadon bocsátásáról szól az orosz néppel kialakítandó stratégiai kapcsolat” – mondta a szavazás után a litván néppárti Andrius Kubilius jelentéstevő.

„Ha az eheti orosz választásokon bebizonyosodik a csalás gyanúja, akkor az Uniónak nem kellene elismernie az orosz Dumát, és kérnie kellene annak felfüggesztését a nemzetközi parlamentáris gyűlésekben, többek között az Európa Tanácsban. A Kreml folyamatos elnyomás alatt tartja az összes ellenzéki jelöltet, a szabad sajtót és a civil szervezeteket, ez pedig aláássa a választások tisztaságát és igazságosságát. Az orosz népnek joga van a választani, és mint minden más demokratikus országban, tiszteletben kell tartani a választását” – tette hozzá Kubilius.

A keddi vitában nem szólalt fel magyar képviselő.