Azovsztali vasművek

Az Azovsztali acélmű védői egyre reménytelenebb helyzetben vannak

Európa

Eddig 1908-an adták meg magukat a körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa irányított tárca vezetői kollégiumának pénteki tanácskozásán.

“Az Azovsztal üzem blokádja folytatódik. Az ukrán nacionalisták által ott fogva tartott civileket már evakuálták a gyárból. Százhetvenhét embert menekítettek ki, köztük 85 nőt és 47 gyermeket. Mindannyian szakképzett orvosi és pszichológiai segítséget kaptak” – mondta Sojgu.

“Az üzemben körülzárt nacionalisták elkezdték megadni magukat. Eddig 1908 ember tette le a fegyvert” – tette hozzá. Emlékeztetett arra is, hogy korábban 1387 ukrán tengerészgyalogos tette le a fegyvert a mariupoli Iljics fémműnél. Bejelentette, hogy a csak Moszkva által függetlennek elismert luhanszki “népköztársaság” területének “felszabadítása” a végéhez közeledik. Azzal vádolta meg az ukrán fegyveres erőket, hogy az orosz csapatok előrenyomulását késleltetni próbálva nem engedik ki a helyi lakosokat a városokból és településekről, élő pajzsként használva őket.

“Mivel a kijevi rezsim vereséget szenvedett a terepen, igyekszik legalább rövid távú sikereket elérni bizonyos területeken, és ezeket nagy sikereknek beállítani” – hangoztatta.

A miniszter közölte, hogy a Moszkva által “különleges hadműveletnek” nevezett háború kezdete óta a két szakadár “népköztársaság” és Ukrajna más veszélyeztetett területeiről 1 millió 377 ezer embert evakuáltak Oroszországba.
Az Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi tárca szóvivője által pénteken ismertetett hadijelentés szerint az elmúlt napban az orosz légierő nagypontosságú rakétái négy harcálláspontot, 45 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, hét lőszer- és üzemanyagraktárt, egy Osza-AKM föld-levegő rakéta-indítóállást és egy Sz-300-as légvédelmi rendszerhez tartozó radart semmisítettek meg. A harcászati légierő három harcálláspontra és 47 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mért csapást, aminek következtében a tábornok szerint több mint 280 “nacionalista” életét vesztette, 59 haditechnikai eszköz pedig üzemképtelenné vált.

A rakéta- és tüzérségi erők 12 harcálláspontot, 213 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 24 lőállásban lévő tüzérségi és aknavetős alegységet, valamint három lőszerraktárt találtak el. A légvédelem 10 drónt és 17 Szmercs rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi tárca összesítése az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 172 repülőgépet, 125 helikoptert, 952 drónt, 314 légvédelmi rakétarendszert, 3168 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 396 rakétasorozatvetőt, 1571 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3039 különleges katonai veszített.