Auschwitzban megemlékeztek Szent Edith Stein meggyilkolásának 80. évfordulójáról

Európa

Az egykori auschwitz-birkenaui náci német haláltáborban kedden nemzetközi megemlékezést tartottak Szent Edith Stein meggyilkolásának 80. évfordulójáról.

Marek Jedraszewski krakkói érsek beszédében kiemelte: a zsidó származású karmelita nővér, filozófus tudatosan vállalta a sorsközösséget népével.

A megemlékezésen részt vett Jaroslaw Sellin lengyel kulturálisminiszter-helyettes, az Edith Stein nevét viselő, az ő szellemi örökségét ápoló lengyel, osztrák, német és holland társaság képviselői, valamint ifjúsági csoportok.

A haláltábor rámpája mentén megtartott menet elején Marek Jedraszewski érsek azt az imaszándékot fogalmazta meg, hogy a “kíméletelen orosz támadó által kiváltott ukrajnai háború sújtotta Európában igazán testvéri társadalom formálódjon”.

Az érsek felidézte: Steint az auschwitzi deportálás előtt egy holland hivatalnok próbálta megmenteni, az apáca viszont a zsidó néppel vállalt szolidaritással érvelve elutasította ezt.

A krakkói érsek párhuzamot vont Stein és a szintén Auschwitzban meggyilkolt, egy fogolytársáért életét feláldozó Szent Maximilian Kolbe lengyel ferences vértanú sorsa között.

A rendezvényen felolvasták Bertram Meier augsburgi püspök levelét is. A német egyházi méltóság ebben azon nemzet tagjának nevezte magát, amely “végtelen szenvedést okozott és áldozatok millióiért felelős Európában”. Auschwitzban látható, “mire képes az Isten nélküli és az Isten ellenére cselekvő ember”, valamint látható az is – az embertelen körülmények között a remény hordozójává vált Stein példáján – “mire képes az az ember, aki megnyílik az Isten iránt” – fogalmazott Meier püspök.

A megemlékezés résztvevői kedd délután békéért imádkoznak az auschwitzi haláltábor közelében működő katolikus párbeszéd- és imaközpontban. Később virtuális hidat alakítanak a nagaszaki katolikus egyetem hallgatóival, megemlékezve a japán város elleni amerikai atomtámadásról, amelynek 77. évfordulója szintén keddre esik.

Este Michael Czerny bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának prefektusa mutat be szentmisét az auschwitzi emlékhelyhez közel eső karmelita kolostorban.

Edith Stein a sziléziai Breslauban, mai nevén Wroclawban született 1891. október 12-én. 1916-ban filozófiai doktorátust szerzett. 1934-ben a németországi Kölnben belépett a sarutlan karmelita rendbe. A Gestapo 1942. augusztus 2-án a hollandiai Echtben működő kolostor kápolnájában fogta el, és augusztus 7-én 988 zsidóval együtt Auschwitzba deportálták.

Megérkezésük után a gázkamrába kerültek, Edith Stein valószínűleg 1942. augusztus 9-én halt meg. Sorsát a túlélők tanúvallomásai szerint méltósággal vállalta, élete végéig népéhez tartozónak mondta magát, de olyannak, aki “megtalálta a Messiást”.

Edith Steint II. János Pál pápa 1987-ben boldoggá, 1998-ben pedig szentté avatta. 1999-ben pedig Sienai Szent Katalinnal és Svájci Szent Brigittával együtt Európa védőszentjévé nyilvánította őt.