Gyakrabban főznek a magyar zoomerek

Gasztro

A Cookpad és a Gallup közös tanulmánya rávilágított, hogy kevesebbet főzünk más nemzetekhez viszonyítva, de a Z generációs magyar fiatalok ma kétszer gyakrabban ragadnak fakanalat, mint 4 éve.

Az otthon főzést a szakemberek költséghatékony, egészséges és fenntartható megoldásnak tartják, a World Cooking Index pedig megmutatja az egyes nemzetek szokásait ezen a területen. A Cookpad és a Gallup közös világszintű felmérése négy éve minden évben elkészül, és jól reprezentálja a 15 év feletti lakosság főzési szokásait.

Az idei eredmények szerint a magyarok hetente átlagosan 4,2 alkalommal készítenek otthon, frissen ételeket (ez 2018-ban még 4 volt), és 6,9 alkalommal fogyasztanak otthon főzött ételeket az egy hétre eső összesen 14 étkezésből (ebédből és vacsorából). A magyar 6,9-cel szemben a világon átlagosan hetente 9,8 alkalommal esznek az emberek otthon készített ételeket, Európában pedig 10,7-szer. Venezuelában főznek a leggyakrabban, átlagosan 8,9 alkalommal hetente, amit Belgium követ (8,7), majd Laosz (8,6) és Norvégia (8,6). A legkevesebb alkalommal Jordániában (2,5), Libanonban (3,2) és Dél-Koreában (4,0) főznek otthon az emberek.

Népszerű az előrefőzés

Egyre többen ütemezik a főzést a hét egy kiválasztott napjára, majd a többi napon csak megmelegítik vagy befejezik a korábban elkészített fogásokat. Bár a magyarok a ritkábban (hetente 4,2 alkalommal) főző nemzetek közé tartoznak a 6,7-es világátlaggal és a 7,8 európai átlaggal szemben, az előrefőzés igen népszerű. Gyakori a kedvenc nemzeti ételek több napon keresztül történő fogyasztása, azonban a felmelegített étel a World Cooking Index módszertana szerint nem minősül frissen főzöttnek. Magyarország az elsők között van (12. a 122-ből) azon országok között, ahol többször készítenek ebédet (2,4), mint vacsorát (1,8), közvetlenül Horvátország, Szlovénia és Görögország mögött. Háromból egy magyar (34%) egy átlagos héten egyáltalán nem főz ebédet.

A fiatalok egyre gyakrabban főznek

A 15 és 24 év közötti Z generációs fiatalok egyre gyakrabban, már hetente 3,8 alkalommal főznek otthon, ami jelentős növekedés a négy évvel ezelőtti 1,4 alkalomhoz képest. Ez a 171 százalékos növekedés jelentősen több, mint a korcsoportra globálisan jellemző 13 százalékos emelkedés. Tekintve, hogy a KSH adatai szerint a 15 év feletti magyarok 55 százalékának vannak problémái a túlsúllyal, ez pozitív fejlemény.

Varga Gábor, a Cookpad receptfeltöltő platform magyarországi vezetője és alapítója kiemelte, hogy „bár a magyarok egyre gyakrabban főznek előre a hétvégéken a következő hétre, még mindig a rangsor végén vagyunk az otthoni főzések gyakoriságát tekintve. Ezért örömteli, hogy egyre több fiatal főz évről-évre, különösen a Z generációs fiatalok, akik kétszer annyi alkalommal főznek otthon, mint négy éve. A Cookpadnél mindenkinek örülünk, aki többet főz, és megosztja a tudását és receptjeit, mert így segít másokat a legjobb praktikák elsajátításában, és közösen élvezhetjük a kultúránk részét képező fogásokat.”

Egyre több a férfi a konyhában

Magyarországon még mindig a nők azok, akik a legtöbb alkalommal bevásárolnak és főznek, ők átlagosan hetente 5,6 étkezés elkészítését végzik vagy vesznek részt abban. Ezzel együtt a férfiak is egyre többet vannak a konyhában. Míg 2018-ban még csak 1,3 étel elkészítésében vettek részt hetente, ez mára heti 2,5-re növekedett, ami 92 százalékos növekedést jelent a világátlag 21 százalékos növekedéséhez képest. A növekedés azonban leginkább a szingli férfiaknak köszönhető, akik átlagosan hetente 3,5 ételt készítenek saját maguk (4 éve ez még csak 1,3 volt), míg a házasságban élő férfiak csak átlagosan hetente 1,6 alkalommal ragadnak fakanalat (ami nem jelent nagy növekedést a 4 évvel ezelőtti 1,4-es értékhez képest). Az észak-, a dél- és a nyugat-európai férfiak ehhez képest átlagosan 6,9 étel elkészítésében vesznek részt hetente, a világátlag pedig 4,7. Mivel a magyar nők a férfiakhoz képest átlagosan 3,1 alkalommal többször vesznek részt a főzésben hetente, a magyarok esetében a nemek közötti eltérés kisebb, mint a világátlag, ahol a nők 4 étkezéssel többet főznek.

Falvakban és elővárosokban kevesebbszer főznek

Legyen szó faluról vagy nagyvárosról, a magyarok esetében nincs óriási eltérés az otthoni főzések gyakoriságában. Ugyanakkor kisebb falvakban, farmokon csak kevesebb (a 4,2-es átlaghoz képest csak 3,3) alkalommal főznek hetente, feltehetően az előrefőzés népszerűbbé válásának köszönhetően.

Módszertan

A Gallup és a Cookpad úgy méri fel a főzések gyakoriságát, hogy megkéri a válaszadókat, hogy számolják meg azon alkalmakat, amikor saját maguk főztek otthon az elmúlt 7 napban – ebédre vagy vacsorára. A válaszadók a következő meghatározást kapják: „Az otthoni főzés alatt az Ön otthonában elkészített ételeket értjük olyan alapanyagokból, mint a zöldségek, húsok, gabonák és más alapanyagok. Kérjük, ne gondoljon a készételekre vagy a maradékok felmelegítésére.”

A kutatásra a Gallup World Poll 2021 moduljaként került sor. A 2005 óta rendszeresen elvégzett World Poll több mint 160 országban zajlik különböző felmérési módok, mint a telefonos felmérés és a személyes interjú segítségével. Egy tipikus évben a kutatás a világ 15 év feletti lakosságának több mint 95%-át reprezentálja véletlenszerűen kiválasztott, az adott országra reprezentatív minták segítségével. (x)