Házi sörfőzés művészete. Tényleg lehetséges?

Gasztro

Manapság szinte bármilyen szeszes italt és kiegészítőt megvásárolhatunk a boltokban. Nem kérdés, hogy hol kapható például kézműves ital, ahogy az sem, hogy hol kapható söröspohár. Mégis sokan vannak, akik hobbi- vagy hivatás szinten foglalkoznak italkészítéssel. Ilyen lehet a sörfőzés. Mi a titka ennek? Valóban megoldható otthon? Az alábbiakban válaszolunk!

Az ipari sörfőzés

Csak akkor álhatunk neki az otthoni kísérletezésnek, ha ismerjük a hivatalos eljárást, s folyamatot. Lássuk, melyek a részei!

Malátázás: a művelet alapja

Sokan nem is tudják, de a „malátázás” adja a folyamat alapját. Ez azt jelenti, hogy az árpa szemeit beáztatják. A vizet időről időre cserélik, s levegőbefúvással keverik a szemeket. Így rengeteg vizet felvesznek, s ezután elterítve kicsíráztatják őket. Egy bizonyos hossz után a csírákat leszedik, a szemeket pedig kiszárítják. Így készül el a maláta, amelynek fajtáját befolyásolja, hogy milyen hőmérsékleten és mennyi idő alatt száradnak a szemek.

Melyek a további fázisok?

Az ital elkészítésének folyamata nemcsak a malátázásból áll. A következő lépések az alábbiak:

  • Cefrézés: Az őrölt malátában lévő keményítőt melegítési eljárással cukorrá alakítják.
  • Szűrés: A levet leülepítik egy kádban.
  • Főzés: Egy üstben főzik a szűrt levet, a fehérjekicsapódás (a sterilizálás egy módja) érdekében, majd újra leszűrik.
  • Hűtés: Gyorsan kell véghez vinni az élesztő érdekében.
  • Erjesztés: Alacsony hőfokon kezelik a folyadékot, s hozzáadják az élesztőt. A főerjedés során a nedű felhabzik, az utóerjedésben pedig hetek alatt elnyeri végső aromáját.
  • Palackozás: Újabb szűrés következik, majd hordózás vagy palackozás.

Lehetséges otthon is?

A fentiek alapján a művelet nagyon bonyolultnak tűnik. A jó hír viszont, hogy van néhány könnyítés, s nem is illegális a tevékenység.

Egyszerűsítések

Szerencsére kapható készen maláta, tehát az első lépést könnyen átugorjuk. A további feladatokhoz pedig vásárolhatunk sörfőzőgépet. Már néhány tízezres összegért kaphatunk ilyet, de a jobb eredmény érdekében többszázezres gépet is beszerezhetünk. Lényeges, hogy minden eszköz, amelyet használunk, teljesen csírátlan legyen. Természetesen mielőtt nekikezdünk, érdemes elolvasni néhány szakkönyvet, hogy nagyobb legyen a siker esélye.

Szabályozás

Szintén jó hír, hogy ezer literig adómentesen állíthatjuk elő ezt az italt otthon. Természetesen ezzel kereskedni nem lehet, kizárólag saját családunk és vendégeink élvezhetik a nedűt.

Összefoglalva: A házi sörfőzés nem egyszerű, de lehetséges. Megfelelő tudással és géppel, valamint készen vásárolt malátával bátran tehetünk egy próbát. Ha elsőre nem is lesz tökéletes az eredmény, néhány próbálkozás után biztosan finom italt készíthetünk. (x)