Megjött a magyarok kedve a lakáshitelhez

Gazdaság

A múlt évben megtörtént a hitelezési fordulat a lakossági piacon: több lakáshitelt nagyobb összegben vettek fel a magyarok. A hivatalos adatok szerint 2016-ban összesen több mint 85 ezer lakáshitelt folyósítottak a bankok 456 milliárd forint összegben, ami 13, illetve 26 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu összeállításából.

A folyósított lakáshitelek többségét (65 százalékát) használt lakásra vették fel tavaly, a lakás- vagy családiház-építésre felvett lakáshitelek aránya 9,5 százalékos volt, az új lakásokra igényelt hitelek részesedése pedig alig haladta meg a 4 százalékot.

Biztonságra törekednek a magyar lakáshitelesek

Az ingatlanos portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László szerint a lakáshiteles adatok egybevágnak az ingatlanpiaci trendekkel:

A lakáspiacon egyelőre a használt lakások adásvételei adják a tranzakciók túlnyomó részét. Az új lakások piaca is élénkült, jelentősen nőtt például az új lakásokra kiadott engedélyek száma, és sok lakás meg is jelent a kínálatban, ám arra a legtöbb esetben várni kell még 9-18 hónapot, hogy a tervekből valódi lakások legyenek – fejtette ki a szakértő.

A pénzügyi tanácsadó portál hitelszakértője, Gergely Péter  pedig azt emelte ki, hogy a lakáshitelpiac bővülése mellett tavaly még egy fontos változás történt. Mégpedig az, hogy egyre népszerűbbek a több évig, akár 5-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek, ami azt mutatja, hogy a hitelfelvevők a biztonságra, kiszámíthatóságra törekednek. Oldalukon például a lakáshitelekre keresők 45 százaléka a több évre fix lakáshitelek iránt érdeklődött az idei év első három hónapjában.

Különbségek

A banki ajánlatokat összehasonlító portál elemzése szerint a legalább 5 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek között jelentősek a különbségek, ezért érdemes a hitelajánlatokat például online hitelkalkulátorok segítségével összehasonlítani.

Az elemzésből kiderül, hogy a hivatalos adatok szerint februárban a legalább 5-10 évig, illetve 10 évnél hosszabb ideig fix törlesztést biztosító lakáshiteleket átlagosan 6-6,6 százalékon kínálták, ami egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelnél 70-74 ezer forintos havi törlesztést jelent, a teljes visszafizetendő összeg pedig 17-17,8 millió forintra rúg a feltételek változatlansága esetén.

A BankRáció.hu április közepén 17 bank ajánlatának összevetésével készített összeállítása szerint ezzel szemben a legjobb, legalább 5 évig fix törlesztőrészletet garantáló hitelek thm-je 4,5 százalék alatt marad, így a havi törlesztés alig 59 ezer forint, összesen pedig – a kamatok változatlanságát feltételezve –  13,5 millió forintot kell visszafizetni.

Gergely Péter rámutatott arra is, hogy azok a családok, akik jogosultak az állami lakástámogatási rendszer – a Családi Otthonteremtési Kedvezmény – keretében elérhető 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra, azok maximum 10 millió forint összegű hitelt is igényelhetnek fix 3 százalékos kamattal, ami 20 éves futamidőnél havonta 55 ezer forintos, összesen pedig 13,3 millió forintos kiadást jelent.

Mi lesz a lakás- és lakáshitelpiacon?

Mindkét szakember úgy látja, hogy a következő időszakban a lakás- és lakáshitelpiacra is élénkítő hatással lehet a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) és a munkavállalók körében rendkívül népszerű lakáshitel-támogatás, amit a munkáltatók adómentesen biztosíthatnak a dolgozók számára.

Balogh László szerint a következő időszakban megjelenő új lakások hozzájárulhatnak a lakáshitelpiac további élénküléséhez, és növekedhet az új lakásokra felvett hitelek aránya a teljes lakáshitelpiacon belül. Gergely Péter azt is hozzáfűzte, hogya következő időszakban a hitelfelvevők körében még népszerűbbek lehetnek a biztonságos, kiszámítható, több évre fix törlesztést garantáló hitelek.