4,5 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak

Gazdaság

Az ipari termelői árak összességében 4,5 százalékkal haladták meg tavaly novemberben az egy évvel korábbiakat, ugyanúgy, mint októberben. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,0 százalékkal emelkedtek a termelői árak – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítési árak átlagosan 4,8 százalékkal nőttek, ezen belül a kétharmadnyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 6,5 százalékkal emelkedtek egy év alatt tavaly novemberig. Az energia- és a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 5,3, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 3,9 százalékkal nőttek az árak.

A járműgyártás árai 1,6 százalékkal emelkedtek, a villamosberendezések árai 7,2 százalékkal nőttek, míg a számítástechnikai ágazatban 6,9 százalékkal folytatódott az árak tavaly január óta tartó csökkenése. Az élelmiszeripar termelői árai 4,7 százalékkal a vegyiparé 11,8 százalékkal emelkedtek belföldön.

Az ipar exportértékesítési árai 4,4 százalékkal nőttek az előző év novemberéhez képest. A járműgyártás exportárai 5,7 százalékkal, a vilamosberendezéseké 6,5 százalékkal emelkedtek, míg a számítástechnikai termékek ára 2,2, a gépipariaké 0,3 százalékkal esett.

Az élelmiszeripar exportárai 4,0, a vegyiparé 8,0 százalékkal nőttek, a gyógyszerárak 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2016 novemberében.

A tavalyi első tizenegy hónapban a belföldi értékesítés árai 4,8, az exportértékesítéséi 2,5 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,2 százalékkal magasabbak voltak, mint az előző év azonos időszakában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.