Több mint 5,5 milliárd forint értékben kezdődnek egészségipari beruházások

Gazdaság

Összesen több mint 5,5 milliárd forint értékben kezdődnek egészségipari beruházások 4 milliárd forintot meghaladó kormányzati támogatással – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a pénzügyminiszter.

Varga Mihály közölte, hogy a támogatás az Egészségipari támogatási programon (ETP) keresztül 3 céghez jut el, összesen több mint 150 munkahely megtartását támogatva.

A támogatásokat azzal indokolta, hogy az egészségügyi befektetések az önellátás képességét javítva mérsékelik az ország kiszolgáltatottságát, és hosszú távra megalapozzák a gazdasági gyarapodást. Az egészségipari beruházások tehát – mint fogalmazott – a jövő befektetései, amelyhez a szakértelem rendelkezésre áll, a kormány pedig feladatának tekinti, hogy a piacok fellelésében is segítse a magyar cégeket, belföldön és külföldön egyaránt. Mindezt nemzeti alapon, összefogással, önerőből, ahogy a Trianon utáni gazdaságpolitika is tette – hangsúlyozta a nemzeti összetartozás emléknapjára utalva.

Varga Mihály hozzátette, hogy az ETP mostanáig csaknem 70 milliárd forinttal járult hozzá 85 milliárd forint egészségipari beruházáshoz. Magyarország ezeknek köszönhetően ma már olyan termékeket is elő tud állítani, amelyekből korábban behozatalra szorult. Várakozása szerint a fejlesztések jelentősen hozzájárulnak a gazdasági visszarendeződéshez is, amely sokkal gyorsabb lesz, mint a 2008-as válság után – tette hozzá. A sajtótájékoztatót követően aláírták az ETP legújabb támogatási szerződéseit.

Az mDurance Labor Terhelésélettani Kft. 2,99 milliárd forintos beruházása 2,39 milliárd forintos kormányzati támogatással valósul meg Üllőn, ahol fecskendőket, injekciós tűket, és más orvosi termékek fognak gyártani. Az MMS One Zrt. 712,5 millió forintos beruházása 569 millió forintot kap mesterséges intelligenciával támogatott diagnosztikai rendszer fejlesztésére és gyártására Győrött. A Miller Industries Hungary Kft. Marcalin 2 milliárd forintot fektet be 1,19 milliárd forintos állami hozzájárulással műtéti szettek, hialuronsav-termékek gyártására.

MTI