Matolcsy György jegybankelnök őszödi beszéde

Megvan a felvétel, íme Matolcsy György “őszödi beszéde” a magyar gazdaság siralmas állapotáról

Gazdaság

Keményen beolvasott a magyar kormánynak Matolcsy György jegybankelnök – derült ki néhány órája Tordai Bence tájékoztatásából. Közben az RTL a beszéd felvételét is megszerezte, ebből szemezgetünk.

Matolcsy György szerint szembe kell nézni azzal, hogy Magyarország válságközeli helyzetben van, ugyanis a hazai pénzügyi és makrogazdasági mutatók az EU-ban az első-második legrosszabbak, jövőre már a legrosszabbak lesznek, és a 15-18 százalék közt várható infláció a legmagasabb lesz az EU-ban.

Ha Magyarország folytatja ezt a gazdaságpolitikát, nem hajt végre kétharmados fordulatot, elveszíti ezt az évtizedet, stagnálás, stagfláció következik

– mondta Matolcsy György, hozzátéve, hogy ez most még megelőzhető, jövőre már nem.

A jegybankelnök szerint a 25 vagy 50 milliárd forintos energiahatékonysági programok olyanok, mintha nem lennének,

több ezer milliárd forintra van szükség. Mint mondta, a kormány által tervezett jelentős jövő évi külföldi hitelfelvételt teljes egészében erre, esetleg még digitális átállásra kellene fordítani, ez megtérülne a folyó fizetési mérlegben és a költségvetésben is.

Ahogy a hibákat belül követtük el, úgy a megoldás is belül van

– jelentette ki.

 

Matolcsy György szerint fizetésképtelenség veszélye nem áll fenn, a magyar gazdaság egyáltalán nem omlik össze, bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink hiánya miatt vagyunk bajban, de egész Európa bajban van – fejtegette a jegybankelnök.

Az inflációból való kiút egyik legfontosabb elemének tartja az energiaátmenetet, ami a külkereskedelmi mérleg, a folyó fizetési mérleg, a költségvetés szempontjából is segít a megbomlott egyensúly helyreállításában, és a foglalkoztatásnak is jó.

Matolcsy György szerint a magyar kormány 2013-tól a jegybank támogatásával minden válságkezelést megnyert.

Kifutottunk úgy a pályára, hogy eddig mindent megnyertünk, azt gondoltuk, hogy automatikusan megnyerjük ezt az energiaárrobbanásos, inflációs válságot is

– mondta a jegybankelnök, aki szerint a kormány válságkezelése az elmúlt 6 hónapban hibás volt, változtatni kell rajta.

Nem, a régi eszközökkel nem lehet megnyerni, a szocializmusba pedig nem érdemes visszamenni

– közölte. Szerinte az árstopokról és hasonló ötletekről a szocializmusban kiderült, hogy nem működnek, összeomlott a rendszer. A válságkezelést azonban egyáltalán nem látja kilátástalannak: Magyarország olyan tartalékokkal rendelkezik a családoknál, vállalkozásoknál, ami a „megnyert 2010-es évtized” eredménye,

csak amíg a párnacihában, vagy látra szóló betétben hever, addig nem vesz részt a válságkezelésben.

Az MNB elnöke úgy látja, most messzebb vagyunk az eurózónához való csatlakozástól, mint 2019-ben, és nem javasolja az euró bevezetését: az eurózóna véd, de annak ára van, és Magyarország ennek az árnak a megfizetése nélkül képes visszatérni a növekedési pályára.

Matolcsy György szerint a magyar gazdaságpolitika, és ezen belül az iparpolitika túlértékeli az autógyártást, aminek a hozzáadott értéke 18 százalék, szemben a kreatív iparok 70 százalékával szemben. Jó a járműipar, de túlértékelt a felzárkózáshoz való hozzájárulása – közölte. Az élelmiszerinfláció döntő okaként az alacsony termelékenységet jelölte meg, szerinte az ágazat monopolizált, nincs verseny.

A Magyar Nemzeti Bank kéri, követeli azt, hogy a magyar kormány térjen vissza az egyensúlyok helyreállításának útjára és nyerjük meg újból az évtizedet

– jelentette ki.