Szabadúszás az online szakmákban: Készségeid online felhasználásával pénzt kereshetsz

Gazdaság

A koronavírus alatt rengetegen rájöttek, hogy igazából teljesen felesleges bejárniuk az irodába, mivel a munkájukat otthonról is el tudnák végezni. Amikor a lezárások végével mindenkit visszarendeltek, akkor sokan nem akarták feladni az új kényelmes életstílusukat, hanem inkább olyan munkára váltottak, ami az interneten keresztül is elvégezhető, gyakorlatilag bárhonnan. Ezzel újult erőre kapott az internetes szabadúszó és contractor munkák, már egyébként is évtizedek óta létező és működő piaca. A legvakmerőbbek még egész különleges dolgokból is megélnek, mint például sportfogadásból és online szerencsejátékból, amiben sokat segíthet az ICE Casino 50 ingyen pörgetés bónusz, azonban, ha neked kisebb a kockázatvállalási hajlandóságot, akkor is számtalan megbízható kereseti lehetőség közül választhatsz.

Online sokféle olyan munkát végezhetsz, amihez csak egy számítógépre és a megfelelő készségekre van szükséged. Bár Magyarországon belül is működi az online szabadúszók piaca, a megfelelő angoltudással jóval több lehetőséget találhatsz a nemzetközi piacon. Az angol nyelvtudást igénylő munkák általában jobban is fizetnek, így a nyelvtanulásba mindenképpen érdemes energiát fektetned. A szabadúszó munkákat általában projektekként vállalhatod el, amelyek lehetnek határozatlan vagy határozott ideig tartó melók. Egyes projektekkel már pár óra alatt elkészülhetsz, míg mások akár több évre is nyitottak lehetnek az együttműködésre. Olvass tovább és ismerj meg 5 olyan területet, amelyben te is érvényesülhetsz online, akár szakirányú végzettség nélkül is!

Copywriting

A copywriting vagy magyarul szövegírás nagyon felkapott online szabadúszó foglalkozás lett az utóbbi években. A jó angol tudás sokat segít érvényesülni a nemzetközi piacon, de akár magyar nyelven is dolgozhatsz. A megbízók általában különféle webshopok és weboldalak, amelyeknek termékleírásokra, promóciós anyagokra, vagy egyszerűen a weboldalukat kitöltő informatív és jól felépített szövegre van szükségük. Azon kívül, hogy ezzel a webfejlesztők híresen nem szeretnek foglalkozni és sokszor nem is vállalják, sokaknak eleve nincs meg a megfelelő gyakorlatuk egy jól megalkotott szöveg létrehozásához. Ha az iskolai és egyetemi fogalmazások soha nem okoztak nehézséget, vagy ha például amúgy is sok hosszú emailt írsz a munkád során, akkor egy kis gyakorlással belőled is remek szövegíró válhat. Ha magabiztos vagy az angol nyelvtudásodban, akkor akár angolul is próbálkozhatsz.

Data Entry

A data entry, azaz az adatbevitel az egyik legegyszerűbb és legrugalmasabb munka, azonban ennek megfelelően sokszor nincs olyan jól megfizetve. Persze magyarországi viszonylatban még így is bőven megérheti ezzel foglalkozni, ráadásul mindig rengeteg ilyen projekt van, így a kereslet a szabadúszók iránt folyamatos. A munka tulajdonképpen pontosan az, ami a neve: “adatbevitel”. Az, hogy milyen adatokkal és hogyan kell dolgoznod az persze nagyon eltérő lehet. Ehhez a munkához mindenképpen szükséged lesz legalább középszintű angol nyelvtudásra, de a legjobb melókhoz itt is a folyékony angol nyelvtudás a kulcs. A fizetés általában órabérre vagy a bevitt adatok mennyisége alapján történik, a munkavégzés ideje pedig nagyon rugalmas. A határidőkön kívül gyakorlatilag teljesen te döntheted el, hogy mikor dolgozol. Ráadásul mivel ez egy egyszerű munka, így akár 10-20 percenként is elvégezheted, amikor épp van egy kis időd, apránként haladva.

Programozás / IT

Ha értesz a programozáshoz, és jól tudsz angolul, akkor a szabadúszó munka világa tárt karokkal vár téged, még akkor is, ha nincs szakirányú végzettséged. Az olyan szakirányú végzettséggel rendelkező profi programozók, akiknek már van legalább 3-5 év tapasztalatuk, jó online jelenlétet kiépítve, akár havi nettó több millió forintot is kereshetnek szabadúszó munkákkal, vagy egy cégnek hosszan bedolgozva contractor pozícióban. Ennek megfelelően a profik közül a legtöbben teljes állásban szabadúszók vagy contractorok. Akkor sem kell azonban megijedned, ha te csak kezdő vagy és esetleg alapvetően más területen dolgozol. Számtalan rövid távú kisebb projektet is találhatsz online, amelyek remek lehetőséged biztosítanak a szárnyaikat bontogató tehetséges hobbiprogramozóknak. Amint sikerül megszerezned az első pozitív referenciádat, utána minden hatványozottabban könnyeb lesz.

Fotószerkesztés / Videó vágás

Ha ügyes vagy a fotók szerkesztésében és manipulálásában, valamint a videók vágásában, akkor ezt az interneten keresztül szintén könnyen pénzre fordíthatod. Az ilyen típusú munkákra mindig nagy igény van a kisvállalkozások és a magánemberek részéről, akik sokszor nem rendelkeznek saját kapacitással az efféle feladatok elvégzéséhez. Esküvői fotók retusálásától kezdve, cégek promóciós videójának vágásán át, termékfotók szerkesztéséig, a projektek rendkívül változatosak lehetnek. Amellett, hogy a szakértelmet rendszerint jól megfizetik, ezek a munkák sokszor érdekesek és szórakoztatóak is, ráadásul a munka jellegéből fakadóan közepes angol nyelvtudással is bőven boldogulhatsz, a külföldi partnerekkel is. A fotószerkesztés és vágás ráadásul könnyen és gyorsan tanulható az interneten elérhető számtalan ingyenes segédanyagnak hála, így egy ilyen karriert akár a semmiből is felépíthetsz.

Online marketing

Az online marketinges szabadúszó munkák kicsit hasonlóak a szabadúszó ITs munkákhoz, abban a tekintetben, hogy a legtöbb szabadúszó korábban teljes állásban egy cégnek dolgozva végzett ilyen jellegű feladatokat. Az online marketing fogalma nagyon szerteágazó. Online marketing alatt érhetjük komplex Google hirdetési kampányok részletes paraméterezését, valamint a visszajelzési adatok elemzését is, és egy egyszerű kisvállalkozás facebook oldalának frissítgetését, valamint kommentekre válaszolást is. Ennek hála a kezdőktől a profikig mindenki megtalálhatja számára követelményszintben és díjazásban megfelelő projekteket. A belépő szintű projekthez a magabiztos angol nyelvtudáson kívül már az is elég lehet, ha otthonosan mozogsz a közösségi média világában. (x)