Széchenyi fürdő

A főváros és a fürdővárosok vonzották a legtöbb vendéget pünkösdkor

Gazdaság

Pünkösdkor a főváros és a fürdővárosok csábították utazásra a legtöbbeket, országszerte félmilliónál is több vendégéjszakát töltöttek el a hazai és nemzetközi vendégek a magyarországi szálláshelyeken – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján pénteken az MTI-vel.

A májusi utolsó hosszú hétvégén a külföldi vendégek a fővárosban legnagyobb részt britek, németek és amerikaiak voltak, míg a vidéki vízpartokat és fürdőket zömmel a németek, az osztrákok és a csehek töltötték meg. A családok legnagyobb számban a Balatont választották.

Az adatok szerint a vendégforgalom közel háromnegyedéből a vidéki Magyarország szálláshelyei részesültek, ahol összesen 377 ezer vendégéjszaka valósult meg. A fővárosban töltötték a vendégéjszakák negyedét, ennek nagy része a külföldi turistáknak volt köszönhető. A főváros legjelentősebb három küldő piacáról ezen a hosszú hétvégén is a britek, a németek és az amerikaiak érkeztek a legnagyobb számban.

Mind a hazai, mind a nemzetközi turisták körében a Balaton térsége volt ismét a legnépszerűbb vidéki úti cél. Ezt követte a Mátra-Bükk és Budapest környéke turisztikai térség.

A főváros után a strandolást és fürdőzést kínáló úti célok voltak a legkeresettebbek. A belföldi vendégéjszakák közül a legtöbbet Balatonfüreden, Siófokon, Hajdúszoboszlón és Gyulán, töltötték.

A külföldiek körében a legkedveltebb úti cél Hévíz, Bük, Siófok és Balatonfüred volt. A legtöbb nemzetközi vendéget a vidéki Magyarországon Németországból, Csehországból és Ausztriából fogadták a szálláshelyek. A németek vidéki útjaik során leginkább Hévízt és Balatonfüredet látogatták meg, az osztrákok is a fürdővárosokat, Sárvárt és Büköt részesítettek előnyben. A csehek szintén Sárvárra és Bükre, valamint Harkányba látogattak el legszívesebben az ünnepi hosszú hétvégén.

A hónap eleji, majd a pünkösdi hosszú hétvégék, valamint a Budapesten megrendezett Európa Liga döntőjének adatai alapján erősödő forgalom és emelkedő számok várhatóak a teljes havi turisztikai forgalomban – tájékoztatott az MTÜ.